Svaštara

Crna predviđanja klimatologa za Balkan: Sprema li nam se katastrofa?

Mnogi dijelovi svijeta posljednjih sedmica se bore sa razornim požarima, a Balkan je među onima koji su najteže pogođeni. Vatra je progutala ogromna područja u Turskoj i Grčkoj, odnosi i živote ljudi, dok požari, u nešto manjem obimu, haraju i Sjevernom Makedonijom, Kosovom, BiH i Hrvatskom.

Ilustracija - Istramet

Razlog je jasan – zemlje regije ovog ljeta bilježe jako visoke remperature, a u nekima su registrovane najveće vrućine ikada. U Grčkoj je, tako, izmjereno 46,3, a u Turskoj 49,1 stepeni Celzija, a upravo u te dvije države bjesne najteži požari, koji se, uz pomoć vjetra, ubrzano šire.

Veliki broj eksperata složno tvrdi da su ovi požari samo jedna od posljedica klimatskih promjena koje užurbano mijenjaju uslove života na našoj planeti, pa tako i na Balkanu, koji, sudeći prema izjavama klimatologa iz regije, ljeta poput ovog koje jedva preživljavamo, ali i još gora, čekaju i u godinama koje slijede.

Krešo Pandžić, klimatolog iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, tvrdi da su juni i juli ove godine statistički bili znatno topliji od višegodišnjeg prosjeka od 1981. do 2010. godine, uz češća ekstremno topla razdoblja koja utiču na zdravlje ljudi, piše Aljazeera Balkans.

Velike poplave i sve češća i duža razdoblja suše
„Klimatski scenariji predviđaju porast učestalosti toplinskih valova na području jugoistočne Evrope u narednim godinama odnosno desetljećima, ovisno o scenariju emisija stakleničkih plinova“, tvrdi Pandžić, koji upozorava na posljedice koje će izazvati visoke temperature.

No, vreline su samo dio promjena, a može se reći i – manji dio problema – pošto će visoke temperature nužno uzrokovati čitav niz ekstremnih pojava i vremenskih nepogoda koje na našim prostorima dosad nisu bile uobičajene.

Jedna od njih je, tvrdi Pandžić, pojava pijavica, koje će svojom snagom sve više ličiti na tornada koja haraju Sjevernom Amerikom.

„Općenito se u godinama koje su pred nama predviđa porast učestalosti i jačine ektremnih vremenskih i klimatskih pojava u svim godišnjim dobima kao što je porast jačine oborine što može izazivati osobito bujične poplave, a istovremeno mogu se očekivate sve češća i dulja sušna razdoblja osobito ljeti kada je isparavanje zbog povišene temperature zraka izraženije nego zimi, piše Aljazeera Balkans.

Sve su češće pojave razarajućih atmosferskih vrtloga – pijavica – kako na kopnu tako i moru, čija se razorna moć sve češće može usporediti s tornadom čija je pojavnost daleko najizraženija na području Velikih ravnica u Sjedinjenim Američkim Državama gdje se ‘sukobi’ izrazito topao i vlažan zrak iz Meksičkog zaljeva s razmjerno suhim i toplim ali po visini hladnijim zrakom Velikih ravnica“, kaže Pandžić.

Više o ovoj temi čitajte OVDJE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh