Svaštara

Spriječite da vam bolest uništi putovanje uz ovih šest savjeta

Najgore je kad vas bolest uhvati nespremnog. Prije odmora sastavite pribor za prvu pomoć u slučaju da se vi ili netko tko putuje s vama razboli. Ponesi tablete za prehladu, temperaturu i glavobolju, kapi za nos…

Gripa - Facebook

Najgora moguća stvar je razboljeti se na godišnjem odmoru. Često mislimo da nam se to neće dogoditi, ali moguće je i zato se treba unaprijed pripremiti. Evo šest savjeta uz koje će vam bolest na putovanju proći što bezbolnije.

1. Pripremite paket za prehladu
Najgore je kad vas bolest uhvati nespremnog, a zatim morate skupiti energiju za potragu za lijekovima bez recepta na mjestu koje vam nije poznato. I ako se osjećate 100% sigurni da se nećete razboljeti ipak za svaki slučaj ponesite paketić u slučaju bolesti.

– Prije odmora sastavite pribor za prvu pomoć u slučaju da se vi ili netko tko putuje s vama razboli. Ponesi tablete za prehladu, temperaturu i glavobolju, kapi za nos, pastile za grlo i slično – kaže dr. Kristin Struble, liječnica iz Phoenixa.

2. Nemojte zaboraviti na putno i zdravstveno osiguranje
Ponekad su hitni medicinski slučajevi neizbježni i morate posjetiti liječnika ili se obratiti liječniku u hitnoj pomoći.

– Ako idete na putovanje nemojte zaboraviti ponijeti dokumentaciju o putnom i zdravstvenom osiguranju – kaže dr. Susan O’Sullivan. Posljednje što želite su povećani zdravstveni troškovi na putovanju.

O’Sullivan također preporučuje da prethodno obavite neka mini istraživanja.

– Zabilježite brojeve hitnih službi i potražite informacije o lokalnim klinikama i ljekarnama ako vam zatrebaju – kaže ona. Ako želite biti spremni, uložite u putno osiguranje. Međutim, nisu svi uvjeti pokriveni osiguranjem, pa pročitajte apsolutno sve kako biste odlučili zadovoljava li takvo osiguranje vaše potrebe.

3. Ponesite i neke kućne lijekove
– Pijte puno tekućine poput vode, kokosove vode, svježe cijeđenog soka od naranče i slično – kaže dr. Struble. Ako žudite za nečim toplim, dobra su opcija i juha od piletine ili juha od pilećih kostiju ili povrća, a čaj od kamilice s medom i limunom može pomoći u ublažavanju grlobolje.

Za probleme sa želucem, poput povraćanja i proljeva, dr. Struble preporučuje dodatne mjere hidratacije.

– Pijte puno vode ili čaja i konzumirajte slanu hranu poput krekera i juhe – objašnjava.

O’Sullivan također napominje da će dobra prehrana biti zaslužna za vaš oporavak. Kako biste izbjegli pogoršanje blage bolesti, ključ je odgovarajući odmor i opuštanje.

– Ne opterećujte svoje tijelo nepotrebnim stvarima. Na taj način možete produžiti oporavak, ako ne dopustite tijelu da uspori – kaže dr. Struble.

4. Pripazite na higijenu
Što češće perite ruke i dezinficirajte. Ako ih ne možete oprati izbjegavajte dodirivati oči, nos i usta. Kada kišete ili kašljete obavezno prekrijte usta.

Ako putujete sami, nazovite člana obitelji ili prijatelja kako biste im javili da se ne osjećate dobro, kako bi vam pomogli koliko god mogu.

5. Ako možete, postavite se u karantenu kako ne biste razboljeli druge
To je posljednje što ste očekivali da će se dogoditi, ali sada kada ste bolesni, ne želite zaraziti druge, prenosi 24sata.hr.

– Ako ste u opasnosti od prenošenja infekcije na druge, na primjer COVID-19, samoizolirajte se i pokušajte se kloniti drugih, osobito necijepljenih i medicinski ranjivih – govori dr. O’Sullivan.

Obavezno se testirajte ako to možete. Bez obzira na vaš status cijepljenja, dobro je znati prije nego što krenete na put, kolika je stopa oboljelih od COVID-a u mjestu na koje dolazite. Ako vidite da je na tom području došlo do porasta, razmislite o odlaganju putovanja i uvijek poduzmite mjere opreza, poput socijalne distance i nošenja maski, bez obzira na brzinu širenja.

6. Prihvatite zamjenske aktivnosti
Može biti prava šteta propustiti aktivnosti koje ste planirali tijekom odmora, ali to ne znači da morate odustati od bavljenja alternativnim aktivnostima koje bi mogle biti jednako zadovoljavajuće.

– Ovo bi vam moglo pomoći da vaš boravak bude ugodniji i da ne razmišljate o činjenici da propuštate stvari – dodaje dr. O’Sullivan, piše Apartment Therapy.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh