Svaštara

DA LI NA POSLU IMATE PSIHOPATE – NAZIVAJU IH I PROFESIONALNI VUKOVI, A IMAJU MRAČNU ENERGIJU: Evo kako da se zaštitite!

Na poslu se možete susresti sa psihopatama, takozvanim “profesionalnim vukovima”. Ovo može biti vrlo izazovno, pa naučite kako da radite sa ovakvim ljudima i da ne shvatate ništa lično.

Posao - Vecernji.hr

Takozvani profesionalni vukovi su zapravo osobe sa psihopatskim poremećajem, koji su uspješni i brzo napreduju na poslu, što može biti vrlo izazovno i problematično za vas, kao kolegu. Naučite kako da se nosite sa ovim izazovima i pronađite način da funkcionišete sa psihopatama na poslu.

Psihopate se brzo zapošljavaju na radnom mjestu zbog dobro proučenih društvenih vještina i šarma, a brzo i napreduju na ljestvici. Za razliku od nekoga sa narcisoidnim poremećajem ličnosti, mogu zadržati pozitivan utisak duži vremenski period i neverovatno su strateški organizovani od samog početka. Osim što su simpatični, oni takođe imaju tendenciju da budu efikasni u poslovnim ciljevima, jer su nemilosrdni. Vođeni moći i finansijskim dobicima, njihova napredovanja su uzrokovana djelimično i zbog njihove inteligencije i činjenice da su vrlo harizmatični prema onima na visokim pozicijama, ali nakon što su unaprijeđeni, vrlo loše se odnose prema podređenima.

Kako se nosite sa psihopatom na poslu:

Slično kao kada imate kontakta sa bilo kim u mračnoj trijadi, nemojte to shvatati lično. Nekome sa psihopatskim poremećajem ličnosti, vi ste jednostavno predmet manipulacije radi lične koristi. Budući da oni imaju tendenciju da lažu, čak i prave lažne diplome, smatraju da dugotrajne priče o lažnim postignućima, mogu da vas zastraše. Kao vješti manipulatori, oni su veoma sposobni da ne uljepšaju, već potpuno stvore priče o svom uspjehu koje uopšte nisu istinite. Kada je u pitanju rad sa psihopatom ili pregovaranje sa njim, držite se elektronske pošte, jer, iako mogu biti lično vrlo uvjerljivi i harizmatični, istraživanje pokazuje da se vještine mnogo manje prenose na internetu, piše “Sensa“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh