Svaštara

Mnogi misle da je ova biljka magnet za novac, a ustvari je jako otrovna! Pazite djecu, ovo su simptomi trovanja

Listovi krasule sadrže prirodni otrov – arsen. Zbog toga je neophodno da budete veoma oprezni kada je njegujete.

Trebalo bi da se drži van domašaja djece i kućnih ljubimaca, jer ako se nehotice dodirne ovaj otrov.

Vjerovanje da određene biljke privlače novac potiče iz usmene tradicije i etnobotanike. U različitim krajevima svijeta ovo vjerovanje se vezuje za različite biljke.

Tako svi vjeruju da je krasula magnet za novac, pa je još nazivaju i drvetom para, a ona, ipak, nije tako bezopasna.

Najpoznatija biljka za privlačenje novca je zapravo vrlo opasna

Listovi krasule sadrže otrov
Prema feng šuiju, biljke je poželjno imati u domu jer privlače pozitivnu energiju i obilje, a među njima se posebno izdvaja krasula, koja nosi ime i drvo novca. Postoji i pravilo o tome gdje treba da se drži kako bi prizvala dobitak i bogatstvo u dom.

Ipak, ono što malo ko zna jeste da ova ova biljka zapravo nije najbolji odabir za kuću. Stručnjaci imaju običaj da kažu da krasula ne donosi pare u dom, već stalne probleme.

Listovi krasule sadrže prirodni otrov – arsen. Zbog toga je neophodno da budete veoma oprezni kada je njegujete. Trebalo bi da se drži van domašaja djece i kućnih ljubimaca, jer ako se nehotice dodirne ovaj otrov (na primjer, pri uklanjanju lišća), može doći do ozbiljne alergijske reakcije.

Poznati su i slučajevi kada su životinje ili bebe jele lišće krasule i otrovale se.

Simptomi trovanja ovom biljkom su:
– povraćanje – dijareja – akutni bolovi u stomaku – nedostatak apetita – intenzivna žeđ – poremećaji svjesti i koordinacije u prostoru

U slučaju da imate drvo novca u kući i dodirnuli ste otrov iz lista, a uočili ste da imate nekoliko od navedenih simptoma, neophodno je da se odmah obratite ljekaru.

Kod životinja kao što su psi i mačke otrov može da izazove razne probleme, od povraćanja do usporenog rada srca. Drugi toksičan, ali teže primjetan simptom žvakanja ovog bilja je depresija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh