Svaštara

Ova ženska osobina najviše plaši muškarce

Analizom eksperimenta ustanovljeno je da bi muški ispitanici na drugi sastanak radije otišli sa ženom koja im je fizički privlačna nego s onom koju su ocijenili kao vrlo inteligentnu

Flert - Blogspot

Nije tajna da mnogi muškarci ne znaju kako da se nose s određenim ženskim osobinama, a jedno istraživanje sada je potvrdilo veliki stereotip vezan upravo za ovu problematiku.

Koliko ste puta u životu čuli izjavu da se muškarci boje pametnih žena? Istraživanje varšavske Visoke škole ekonomije pod vođstvom Adama Karbovskog potvrdilo je ovaj stereotip.

Karbovski i njegov tim analizirali su eksperiment u kojem je 500 ispitanika na univerzitetu Kolumbija učestvoval u takozvanim ‘brzim sastancima’. Nakon svakog sastanka učesnici su morali da ocijene fizički izgled i inteligenciju osobe s kojom su razgovarali i na kraju da napišu da li bi opet izašli na sastanak.

Analizom eksperimenta ustanovljeno je da bi muški ispitanici na drugi sastanak radije otišli sa ženom koja im je fizički privlačna nego s onom koju su ocijenili kao vrlo inteligentnu.

S druge strane ženske ispitanice podjednako cijene izgled i pamet, ali one bi na sastanak izašle i s muškarcem kojeg smatraju inteligentnim, a nisu mu dale visoku ocjenu po pitanju izgleda.

Na pitanje zašto se muškarci zapravo boje pametnih žena, stručnjaci nude jednostavan odgovor – zbog upoređivanja sopstvene inteligencije sa ženinom jer im se tada budi osjećaj nesigurnosti: “Muškarce manje privlače žene koje su bolje od njih, a to je rezultat trenutnog pomaka u njihovoj percepciji samog sebe. Osjećaju se manje muževno kada ih žena nadmudri.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh