Svaštara

Ova hrana će vam pomoći da se rashladite u vrelim ljetnim danima

Hrana koju konzumirate igra veliku ulogu u kontrolisanju vaše tjelesne temperature, odnosno pomaže u borbi koju organizam vodi sa visokim temperaturama zraka. Predlažemo nekoliko namirnica koje će vam olakšati vrele ljetne dane.

Iako biste na topao ljetni dan najradije kupili sladoled i hladno gazirano piće, stručnjaci savjetuju da ipak krenete u drugom pravcu.

Određena hrana vas može dodatno zagrijati, neke namirnice uopće neće imati efekat na vaš organizam, a tu su i one koje vas mogu rashladiti. U pitanju je hrana koja sadrži velike količine vode, poput krastavica, pa je samim time savršena u rashlađivanju organizma. prenosi “Klix“.

Dakle, ako želite rashladiti organizam – u ishranu ubacite: krastavce, jagode, lubenicu, tikvice, ananas, mango, paprike, narandže, kupus salatu i celer.

Profesor Peter Poortvliet sa Univerziteta Queensland tvrdi kako sladoled nije slastica koju trebate konzumirati ljeti. Kroz svoja istraživanja došao je do zaključka kako je organizmu potrebno mnogo vremena da svari sladoled, zbog čega se kroz napor dodatno zagrijava.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh