Svaštara

Voditelj sigurnosti na vodi otkrio što trebate napraviti ako vidite da se netko utapa

Ako se ikad nađete u situaciji u kojoj se osoba utapa, evo što možete učiniti.

Utapanje - bistrobih.ba

Alarmirajte spasioca
U ovakvoj situaciji minute i sekunde su presudne, a brza reakcija i pozivanje spasioca mogu biti od presudne važnosti.

Ako ste uz obalu, pogledajte ima li oko vas pripadnika spasilačke službe, ali ako ste u unutrašnjosti, kontaktirajte vatrogasce i pokušajte opisati gdje se nalazite što je točnije moguće kako biste izbjegli trošenje vremena.

Ne pokušavajte spasiti osobu sami
Iako je vaš prvi instinkt možda zaroniti i pokušati pomoći osobi, čak i ako ste samouvjereni plivač, najbolje je ne ulaziti u vodu.

“Postoji puno slučajeva kada je osoba za koju se smatra da je izvrstan plivač pokušala pomoći, a onda, nažalost, također ostala ozlijeđena ili pretrpjela ozbiljnije posljedice”, kaže Gareth Morrison, voditelj sigurnosti na vodi.

Otvorene vode znaju biti vrlo nepredvidive te nikada ne znate koji je razlog utapanja, tako da nikada ne biste trebali pokušavati sami spašavati osobu.

Bacite osobi kolut za spašavanje
Najbolje što možete učiniti kao promatrač je pokušati pronaći bilo koji plutajući objekt koji možete baciti osobi kako bi joj pomogao da glavu drži iznad vode.

Morrison savjetuje: “Ako postoji bilo kakva javna oprema za spašavanje ili spasilački pojas, čak i lopta na napuhavanje, pokušajte je baciti osobi u vodu.”

Potičite osobu na metodu plutanja
“Postoji tehnika koja se naziva plutanjem za život i zaista bismo trebali potaknuti osobe koje se utapaju da, umjesto panike i lupanja po vodi, rade upravo suprotno od toga”, ističe Morrison.

Lezite na leđa i ispružite ruke i noge, slično poput morske zvijezde. Gurajte prsa prema nebu. Zabacite glavu malo unatrag i plutajte. Možda ćete trebati raditi vrlo lagane pokrete rukama ili nogama da biste se održali na vodi.

Ako u blizini nema plutajućih objekata, pokušajte razgovarati s osobom u vodi i uvjeriti je da zauzme ovaj položaj.

“U stvarnosti bi ovo moglo biti prilično izazovno i stresno za promatrača”, pojašnjava Morrison, ali zaključuje: “Dajte sve od sebe da pomognete na ovaj način do dolaska stručne osobe.” prenosi 2Index“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh