Svaštara

ZNATE LI KADA TREBATE PROMIJENITI JASTUK? OTKRIT ĆE VAM OVAJ JEDNOSTAVAN TRIK

Test sedla ili test pritiska vrlo su jednostavni za izvršiti, a pomoći će vam dokučiti je li vrijeme za novi jastuk.

Jastuci - Fokuzz.com

Nakon dugog i napornog dana, nema ništa bolje nego ući u krevet i odmoriti se. No, ako se u krevetu ne osjećate udobno kao što biste željeli, a sljedećeg jutra vas boli vrat, kriv bi mogao biti vaš jastuk.

Dva načina

Kako piše britanski Mirror, kao i mnoge druge predmete, jastuke je potrebno zamijeniti, a općenito je pravilo nabaviti nove svakih nekoliko godina.

Jastuci tokom godina gube svoju čvrstoću i elastičnost, zbog čega postaju manje udobni za vašu glavu i vrat. Ako niste sigurni je li vrijeme da se riješite trenutnih jastuka i priuštite si neke nove, ispada da postoje dva vrlo jednostavna i brza načina provjere.

Stručnjaci iz Tielle Love Luxury, firme za jastuke, objasnili su da sve što trebate jest isprobati ‘test sedla’ ili ‘test pritiska. prneosi “Hayat“.

Za test sedla, sve što trebate napraviti je svoj jastuk staviti preko ruke te ga pokušati presaviti i spojiti njegove krajeve. Ako lako spojite krajeve jastuka, vrijeme je da nabavite novi. Ako ga ne možete lako presaviti, imate još vremena s njime.

Test pritiska također je jednostavan. Stavite svoj jastuk na tvrdu površinu, poput stola ili poda, te pritisnite ga rukom. Ako se brzo vrati u početni položaj, još uvijek ga možete koristiti, no, ako ostane pritisnut, vrijeme je za novi.

Stručnjaci su otkrili i kakav jastuk biste trebali kupiti, ovisno o položaju u kojem spavate.

Spavanje na leđima

Oni koji vole spavati na leđima, trebaju odabrati mekani jastuk jer to neće stvoriti previše stresa na vratu. U međuvremenu, onima koji spavaju na boku potreban je čvršći, viši jastuk kako bi im vrat ostao poravnat s kičmom.

Ako se okrećete u različite položaje dok spavate, preporučuje se kupovina jastuka srednje visine, kako bi vam pružio podršku koja vam je potrebna na boku, ali i na leđima, jer neće baciti vaše vrat previše naprijed kad ležite ravno, prenosi Večernji list.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh