Svaštara

Ova djeca su pod najvećim rizikom od utapanja, kaže novo izvješće pedijatara

NESREĆE se mogu dogoditi bilo kada, bilo gdje i bilo kome. Utapanja najčešće vezujemo za bazene, plaže, rijeke i jezera, ali kad su djeca u pitanju, moguća su doista bilo gdje.

Utapanje - bistrobih.ba

Američka pedijatrijska akademija analizirala je najnovija istraživanja o utapanjima djece. Identificirali su ključne trendove, poput vremenskog okvira kad se većina nesreća u vodi dogodi i koje dobne skupine imaju najveći rizik od utapanja. prenosi “Index“.

Evo što kaže izvještaj objavljen u ovomjesečnom izdanju časopisa Pediatrics.

Muška djeca i adolescenti su u najvećem riziku od utapanja.
Utapanje je vodeći uzrok nenamjerne smrti djece u dobi od jedne do četiri godine. Izvještaj je također otkrio da je oko 75% sve djece i tinejdžera koji umiru od utapanja muškog spola. Dječaci tinejdžeri imaju deset puta veću vjerojatnost da će se utopiti od djevojčica.
Djeca do dvije godine vjerojatnije će se utopiti u kadi ili kanti nego u bazenu. Stručnjaci kažu kako je važno pripaziti na malu djecu kad su u kadi i uvijek nakon upotrebe isprazniti sve posude s vodom.
Prema izvješću, djeca predškolske dobi vjerojatnije će se utopiti u bazenima. “Ta su djeca razvojno znatiželjna i privlači ih voda, ali nemaju svijest o njenim opasnostima”, objašnjavaju autori.
Djeca mlađa od pet godina često reagiraju neočekivano, a kad nisu pod nadzorom, dolazi do nesreća. Opet, važno je paziti da ispraznite sve posude s vodom, čak i kade, te ogradite i zaključate bazene kad se ne koriste.
Djeca s autizmom imaju povećani rizik od utapanja. Prema izvješću, “studija iz 2017. otkrila je da su smrtni slučajevi uzrokovani nenamjernim ozljedama gotovo tri puta vjerojatniji za sve osobe s autizmom u usporedbi s općom populacijom”.
Većina smrtnih slučajeva (75%) među djecom mlađom od 15 godina događa se između svibnja i kolovoza. Idući još dalje, stručnjaci kažu da i za te nesreće postoje vršna doba dana. Jedno izvješće otkrilo je da je vršno doba dana bilo od 18 do 20 sati, a 75% svih incidenata dogodilo se između podneva i 21 sat. Drugo je otkrilo da se približno polovica utapanja dogodila između 16 i 18 sati. Stručnjaci kažu da se ti vremenski okviri poklapaju s najčešćim vremenom za kupanje, kao i s vremenom večere.
Roditelji, imajte na umu da se utapanje događa brzo i tiho. Nadgledajte svoju djecu u svakom trenutku i, ako možete, upišite ih na tečaj plivanja već u najranijoj dobi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh