Svaštara

Tri razloga zbog kojih se ne osjećate dobro nakon leta avionom

Tokom putovanja avionom mnogima često zna biti loše, a to se dešava ako se ne pridražavaju nekih osnovnih pravila. Naime, veoma je važno da u avionu nosite masku i sredstvo za dezinfekciju te da unosite dovoljno tekućine.

Avion - Twitter

Postoji nekoliko razloga zbog kojih vam je nakon leta avionom muka. Obratite pažnju na njih kako biste to sljedeći put izbjegli.

Ne pijete dovoljno vode

Stručnjaci preporučuju da budete hidratizirani kada idete na putovanje avionom, jer bi upravo to mogao biti razlog zbog kojeg se osjećate loše nakon leta.

“Kada avioni polete, kabina počinje imati vrlo nisku vlažnost u zraku. Zbog toga nam se nos i grlo isušuju”, kaže doktor medicine Paul O’Rourke.

Ako se pravilno ne hidratizirate, suhoća može doprinijeti razvoju virusnih infekcija s bolovima u grlu ili smanjivanjem sluznice koja obično štiti od bakterija. Uz to, ako pijete alkohol u avionu, budite posebno oprezni kako biste bili sigurni da ste hidratizirani dok ste u avionu. prenosi “klix“.

Bakterije su posvuda

Doktor O’Rourke vjeruje da će ljudi jednako vjerovatno uhvatiti bakterije ili viruse iz zraka u avionu, kao i u bilo kojem drugom zatvorenom prostoru, zahvaljujući HEPA filterima i zraku koji cirkulira, ali zaraziti se mogu i preko ruku. To se npr. može dogoditi ako u avionu jedete grickalice i nemate odgovarajući pribor za jelo. Nošenje maske u avionu – čak i nakon što ste vakcinisani protiv COVID-19, može pomoći da smanjite širenje virusa i bakterija.

Infektologinja i medicinska direktorica za prevenciju i kontrolu infekcija na Medicinskom centru Univerziteta Kansas Dana Hawkinson smatra da ste, iako ste vakcinisani protiv koronavirusa, i dalje osjetljivi na druge respiratorne viruse i druge infekcije. Zato je tokom putovanja posebno važno održavati pravilnu higijenu ruku, kao i nositi masku i održavati distancu.

Iako su aviokompanije od pandemije izuzetno oprezne u dezinficiranju aviona između letova, još uvijek postoje područja s velikim prometom na koja morate posebno paziti, primjerice stol s ladicama i sjedalo. Nužno je da pripazite na ova područja i dezinficirate ruke nakon što ih dodirujete.

Ne brinite previše

Putovanje je samo po sebi stresno. Možda ćete biti više zabrinuti zbog pronalaska gatea prije polijetanja nego zbog punjenja boce za vodu za višekratnu upotrebu. Isto vrijedi i za dezinfekciju ruku ili brisanje sjedala.

“Tokom putovanja vjerojatno nećete raditi sve potrebne higijenske prakse”, kaže dr. Hawkinson.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh