Svaštara

Marija 10 godina čekala na novi bubreg, a onda je desio ŠOK: Da je znala, vjerovatno bi pristala da UMRE

Tragičan kraj pretvorio se u novi početak.

ilustracija

Marija dos Santos Monteiro Oliveira (65) bila je teški bubrežni bolesnik i na transplantaciju je čekala punih 10 godina.

Krajem prošle sedmice podvrgnuta je dugo očekivanoj operaciji, ali ni u snovima nije mogla da zamisli da će joj donor biti njen sopstveni sin, 34-godišnji Magno Monteiro Oliveira, koji je preminuo od posljedica saobraćajne nesreće dok je vozio motocikl.

– Bili smo vrlo potreseni zbog svega što nam se dogodilo i kada su nas pitali za eventualno doniranje njegovih organa, prvo što smo pomislili je da bubreg možemo da damo našoj majci. Ljekari su nam objasnili da to nije jednostavno, već da se mora odraditi niz analiza i kriterijuma kako bi se provjerila kompatibilnost, a da ostali organi takođe mogu da se iskoriste u svrhu donacije – navela je Magnova sestra, Izabela Monteiro za portal Globo.

Frustrirana viješću da će njena majka morati još da čeka na bubreg i da možda neće moći da primi organ, Izabela je razmišljala da donacije drugih organa svog mrtvog brata ipak ne odobri, ali ju je je majka iznenadila riječima.

Marija je dobila bubreg svog sina koji je poginuo u nesreći na motociklu – Arquivo pessoal/Globo

– Nakon što sam majci saopštila da je Magno umro, ispričala sam joj o odluci koju treba da donesemo. Majka mi je rekla: “Naša današnja tuga postaće radost drugih ljudi”. Mudrost moje majke natjerala nas je da donesemo pravu odluku – istakla je Izabela.

Magnova porodica odobrila je donaciju dva bubrega, jetre i srca, a osim što će spasiti živote troje ljudi, ispostavilo se da jedan bubreg odgovara njegovoj majci Mariji koja na organ čeka već 10 godina, samim tim i njen život će biti spašen.

Hirurška intervencija izvedena je u bolnici Fereira Mačado, a transplantacija u bolnici Sao Francisko de Asis i Rio de Žaneiru.

Marija je 10 godina išla na hemodijalizu, a ispostavilo se da je kompatibilnost sa bubregom svog sina stoprocentna, piše “Objektiv“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh