Svaštara

Šta se događa s vašim tijelom ako redovito jedete jaja

Ako redovito jedete jaja, to je dobar način da unesete dosta proteina u svoje tijelo. Uz to, jaja su jako dobra za zdravlje jer su bogata aminokiselinama, antioksidansima i zdravim mastima.

Jaja - Ordinacija

Evo što se događa s vašim tijelom ako redovito jedete jaja.

Riješit ćete se masnoće
Jaja su povezana s gubitkom masnoće zahvaljujući tome što nas dugo vremena održavaju sitima. Jedna studija obuhvatila je osobe koje su tijekom osam tjedana jele dvoje jaja ili pecivo za doručak. Obje namirnice sadrže jednako kalorija. Osobe koje su redovito jele jaja za doručak izgubile su 65 posto više tjelesne težine, 16 posto više masnoća, a kod njih se značajno smanjio i indeks tjelesne mase.

Pomažu kod upale
Jaja su glavni izvor dijetalnih fosfolipida. U pitanju su bioaktivni spojevi za koje studije pokazuju da imaju široko rasprostranjene učinke na upalu. Smanjenje upale ima raširene zdravstvene beneficije koje se kreću od smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti do poboljšanja sposobnosti tijela da razgrađuje masnoće. Ako želite smanjiti upalu u tijelu, trebali biste uključiti jaja u svoju prehranu.

Sprječavaju razvoj metaboličkih bolesti
Redovita konzumacija jaja jedan je od najboljih načina da povećate razinu dobrog kolesterola. Osobe koje imaju višu razinu dobrog kolesterola imaju niži rizik od razvoja srčanih bolesti, udara i drugih stanja. Prema studiji iz 2018. godine objavljenoj u časopisu Journal of Nutrition, povećani unos dijetalnog kolesterola iz jaja također može smanjiti rizik od metaboličkog sindroma koji je preteča dijabetesa tipa 2. prenosi “N1“.

Poboljšavaju imunološki sustav

Jaja sadrže selen – hranjivu tvar koja je dobra za imunološki sustav, a pomaže i u regulaciji hormona štitnjače. Djeca bi posebno trebala redovito jesti jaja. Ako djeca i adolescenti ne unose dovoljno selena, kod njih se mogu razviti određeni zdravstveni problemi koji mogu utjecati na srce, zglobove i kosti.

Daju vam energiju

Samo jedno veliko jaje sadrži 18 posto dnevno preporučenog unosa vitamina B2 koji se naziva i riboflavin. To je samo jedan od osam vitamina iz skupine vitamina B, a svi oni pomažu tijelu da hrano pretvori u “gorivo”, koje se pak koristi za proizvodnju energije, što ga čini savršenom hranom koja će vam davati energiju cijeli dan.

Dobra su za kožu i kosu

Vitamini B-kompleksa također su neophodni za zdravu kožu, kosu, oči i jetru. Uz vitamin B2, jaja su bogata i vitaminima B5 i B12. Oni također pomažu u osiguravanju pravilne funkcije živčanog sustava, kao i u podršci mišićne snage.

Podržavaju rast noktiju

Ako vam nokti često pucaju, trebali biste uključiti jaja u svoju prehranu jer su ona bogata biotinom, vrstom vitamina B. Istraživanja sugeriraju da je ta tvar nužna za rast zdravih i jakih noktiju.

Dobra su za zdravlje očiju

Dva antioksidansa koja se nalaze u jajima – lutein i zeaksantin – imaju snažne zaštitne učinke na oči. Ove hranjive tvari nalaze se u žumanjku. Antioksidansi značajno smanjuju rizik od makularne degeneracije i katarakte, koji su među vodećim uzrocima oštećenja vida i sljepoće kod starijih osoba, piše Eat this.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh