Svaštara

MUHE PRENOSE NAJMANJE 100 RAZLIČITIH BAKTERIJA – Evo koliko je opasno kad vam SLETE NA HRANU! Poslije ovoga, vodićete računa!

Kad vam muha sleti na hranu vrlo vjerovatno će te je otjerati rukom i nastaviti s jelom, ali treba li brinuti oko bakterija?

muha - Novi

Postoji barem sto različitih bakterija i virusa koje muha može preneti tvrdi Thomas J. Daniels, naučnik i direktor ekološke laboratorija na Univerzitetu Fordham u New Yorku. Kako prenosi The Healthy, kada muva pokupi bakterije, može ih prenijeti svuda oko sebe. Jedno od mjesta je vaša hrana, čak i ako je na njoj bila svega nekoliko

“Postoji rizik od zaraze i bolesti bez obzira na to što je količina bakterija koja se stigne prenijeti u tom kratkom vremenu mala”, tvrdi Daniels.

Tjelesna tekućina koju ispušta po hrani puna je bakterija koje se duže zadržavaju u muhi, nego po njenom tijelu, što znači da je veća šansa da se zarazite. Uz ove savjete riješite se napornih insekata: Neke od bolesti koje muhe mogu preneti su zaista opasne. Escherichia coli, salmonela, hepatitis A i rotavirus, kaže specijalist za infektivne bolesti Brent W. Laartz. Još jedna bolest je Shigella (šigeloza) – uzrokuje proliv, visoku temperaturu i nepodnošljive bolove u stomaku,prenosi Informer.

Ne morate odmah paničiti i bacati hranu na koju je sletjela muha. Najviše prenose zarazu ako su bile na sirovom mesu ili prljavim površinama, kaže dr. Laartz, i savjetuje da održavate kuhinju čistom jer su tako manje šanse da se zarazite. Takođe, samo jedna muha na hrani neće vas zaraziti, veća je briga ako jedete negdje napolju i svako malo na hranu sleti neka nova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh