Svaštara

DOBRO POGLEDAJTE SVOJE TIJELO: Ako imate neki od ovih madeža, odmah se obratite liječniku!

Madeži se uglavnom javljaju kao mala, smeđa mrlja, a dolaze i u raznim oblicima, bojama pa čak i veličinma, smatra ih se urođenima i atipičnima. Većina ljudi u prosjeku ima minimalno deset madeža na tijelu, a neki ih imaju i po nekoliko desetaka. Mogu se javiti na bilo kojem dijelu tijela, a što može biti popriličan problem ukolio se madež počne mijenjati.

Madež - Zadovoljna.hr

Većina madeža pojavi se do 20. godine života, no iako je ona uglavnom genetska, izlaganje suncu, pa čak i trudnoća mogu rezultirati njihovom pojavom. Postojeći madeži s vremenom mogu postati tamniji i vidljiviji, mogu promijeniti boju, biti šareniji, kao i oblik, a to je prvi znak za alarm. prenosi “Novi“.

Za razliku od sitnih madeža stečenih u djetinjstvu, neki madeži promatraju se pod povećalom zbog rizika od raka kože. Redovito idite na preglede kože tražeći nove madeže, kao i promjene na postojećim madežima.

Dobro je imati na umu ABCDE vodič, koji služi kao svojevrsna smjernica za otkrivanje melanoma:

A – asimetričan oblik madeža, podrazumijeva madeže kojima se jedna polovica razlikuje od druge

B – border (granica) – odnosi se na madeže nepravilnih granica

C – color (boja) obratite pažnju na madeže koji su promijenili boju ili pak imaju mnogo boja

D – diameter (promjer), provjerite madeže koji premašuju 6 milimenata

E – evolution (promjena) budite oprezni s madežima koji mijenjaju veličinu, oblik, boju ili visinu.

Ako imate bolni madež koji svrbi, ako se iz njega luči iscjedak ili krv, ako primijetite neke od ABCDE simptoma, ako izraste i nakon uklanjanja te ako se pojavio nakon 30. godine,svakako se obratite liječniku što prije.

madeži – Novi


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh