Svaštara

ŠTA JE ADELIN SINDROM I KAKO UNIŠTAVA MENTALNO ZDRAVLJE: Postoje 3 faze i najviše pogađa ove ljude

Simptomi koji ukazuju na Adelin sindrom – mentalni poremećaj koji najviše pogađa određene ljude…

Ljubavni par - Blogspot

Zavisnost od ljubavi i patološki odnos prema određenoj osobi imaju svoje ime – Adelinsindrom. Mentalni poremećaj dobio je naziv po patološkoj ljubavi Adele Hugo, kćerki pisca Viktora Igoa.

Sa 16 godina Adele je počela da se zabavlja sa poručnikom kod koga se strast brzo ugasila, ali se njena ljubav rasplamsala u takav plamen i izrasla u nešto toksično – opsjednutost.

Adele je pisala pukovniku pisma, pratila ga i progonila. Predstavljala se kao njegova žena i vjerenica, a čak se oblačila u mušku odjeću kako bi se probila do njega kroz koridore. Pukovnik nije bio zainteresovan i vjenčao se sa drugom, a Adele se i dalje predstavljala kao njegova žena. Upala je u stanje iluzije i pomračenja uma u kojem je ostala 20 godina, potpuno zanemarivši sebe i svoj život. Porodica je kasnije smjestila u bolnicu u kojoj je umrla.

Razvoj Adelinog sindroma može se podijeliti u 3 faze:

Prvo, osoba formira idealnu sliku partnera i pravi izbor predmeta ljubavi na osnovu slike u svojoj glavi. Pokušavaju otvoreno i nametljivo da stupe u kontakt sa osobom koja je predmet njihove fantazije, a kada budu odbijeni javlja se razdražljivost i depresija.

Na drugu fazu ukazuje želja da se bude što bliže ovoj osobi. Počinje da se prati svaki korak “voljene osobe”, pozivi, poruke… Adelin sindrom kod žena manifestuje se kroz opsesivnu brigu, ljubavne poruke, ponude za pomoć… Adelin sindrom kod muškaraca počinje poklonima, ljubomorom, kontrolom partnera…

Treća faza dovodi do patološkog progona i ravnodušnosti prema ostatku svijeta. Kompletni mentalni poremećaj može dovesti do potpune degradacije ličnosti.

Klinički simptomi sindroma:

gubitak apetita
izolacija, odbijanje komunikacije sa porodicom, prijateljima
česte promjene raspoloženja
nesanica
grubost prema drugima
držanje socijalnih kontakata na minimumu
negativne misli i osjećanja

Kako se Adelin sindrom razvija, znaci mentalnog poremećaja počinju da budu sve intezivniji, ali osoba rijetko priznaje da joj je potrebna pomoć.

Kako se postupa kod ovog sindroma?

Iako Adelin sindrom nije uključen u zvaničnu listu psihijatrijskih bolesti, neophodno je započeti liječenje i uklanjanje simptoma u ranom razvoju poremećaja. Neophodna je pomoć psihoterapeuta, ali je važna i podrška, ljubav i razumijevanje voljenih. Na početku se najčešće radi na uklanjanju svih predmeta i uspomena koji su povezani sa osobom prema kojoj se javljaju opsesivne emocije. U ovom procesu izuzetno je važna socijalizacija, uključivanje novih životnih aktivnosti i podrška okruženja.

Koje osobe imaju povišen rizik od Adelinog sindroma?

Adelin sindrom se najčešće pojavljuje kod onih koji su lišeni roditeljske topline. Emocionalna hladnoća roditelja dovodi do toga da se u svesnom dobu čovjek trudi da pruži više ljubavi, a istovremeno dobija brigu i pažnju.

Takođe nesigurni ljudi su podložni sindromu. Ako je osoba zatvorena, nedostaju joj komunikacijske vještine, ne može graditi skladne romantične i intimne odnose, to može dovesti do socijalne fobije. U isto vrijeme, počet će da traži jedinog koji će mu pomoći da mrzi ovaj svijet. Ovaj sindrom može imati i nasljedni faktor.

Važno je još u djetinjstvu naučiti dijete samokontroli, otporu stresu, oblikovati u njemu zdrave ideje o porodici i romantičnim vezama, piše “Sensa“.

Napomena: Ukoliko imate bilo kakve tegobe ili simptome narušenog mentalnog zdravlja, obevazno se javite stručnjaku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh