Svaštara

Mjesta u kući na koja (ne) smijete da stavite ogledalo ako želite da imate sreće i para

Rješenja feng šuija imaju veze sa zdravim razumom.

Ogledalo - Zenskikutak.rs

Za mnoge je feng šui izrazito važan prilikom uređenja doma. Iako svaki dizajner enterijera sigurno ne praktikuje ovu drevnu kinesku vještinu, djelimično čak i nesvjesno poštuje njena načela jer, kada je u pitanju uređenje prostora, feng šui obično znači zdrav razum, piše “24sedam“.

Uostalom, paziti na to da mjesto u kojem živite nije pretrpano i da ono što imate održava ono što želite da privučete u vaš život nije toliko daleko od toga da imate dobro organizovan, miran i lijepo uređen dom.

Podsjetimo, feng šui je kineska vještina življenja i uređenja prostora stara više od 6.000 godina, a prema kojoj u svoj život možemo prizvati pozitivnu životnu silu ako pravilno uredimo svoj dom.

Prema feng šuiju, postoji jedan predmet čija upotreba zadaje glavobolje čak i majstorima ove vještine – riječ je o ogledalu.

Ogledala su predmeti koji reflektuju i multiplikuju stvari u domu, pa tako mogu proširiti prostor, ali i udvostručiti hrpu recimo računa na vašem stolu. Osim toga, mogu ubrzati ili usporiti protok energije u vašem domu.

A kako ih pravilno postaviti? U nastavku pročitajte feng šui smernice za postavljanje ogledala. Budete li ih pratili, možda ćete osetiti kako loše vibracije napuštaju vaš dom.

Ulazna vrata

Za početak – postoji jedno mjesto koje stručnjaci nikako ne preporučuju za postavljanje ogledala, a to je ono nasuprot ulaznih vrata (kao i vrata upšte). Ulazna su vrata primarno mjesto za ulazak energije u naš dom, a ogledalo koje se nalazi tačno nasuprot njih toj energiji pokazuje izlaznu tačku.

Trpezarija
Kada je riječ o najboljoj prostoriji za postavljanje ogledala – stručnjaci vjeruju da je to trpezarija. Ona naime predstavlja našu sposobnost da zadržimo bogatstvo, a svi želimo da je bogatstvo nešto što se reflektuje malo više u našem životu.

Kuhinja
Što se tiče kuhinje, stručnjaci za feng šui tamo izbegavaju da postavljaju ogledala, pogotovo ako su okrenuta prema rerni jer se vjeruje da taj položaj sa sobom donosi negativnu energiju.

Većina stručnjaka će vas upozoriti da dobro pazite što se u ogledalima održava. Ona su odličan izbor kada želite da napravite brzu promjenu i donijeti više svjetla, međutim, morate se pobrinuti da se u njima odražavaju preljiepi prizori, a ne već spomenute hrpe računa.

Hodnik
Ogledala u hodniku su generalno pozitivna stvar, osim kada su smještena na dnu hodnika gdje mogu usporiti protok energije.

Dnevna soba

Ogledala u dnevnoj sobi po pravilu okupljanja čine veselijim jer „udvostručuju“ broj prisutnih ljudi. Međutim, mogu udvostručiti i negativnu energiju ako su gosti negativni, stoga dobro pazite koga pozivate u goste.

Krevet i kauč

Još jedno mjesto za koje stručnjaci upozoravaju da nije dobro za ogledalo jeste iza, odnosno iznad kauča ili kreveta. Kako je objasnila stručnjakinja za feng šui Merijen Gordon, teški, glomazni predmeti iznad kreveta, kauča ili fotelja ne dolaze u obzir jer se feng šui veže uz osjećaj sigurnosti, a teško se osjećati sigurnim kada vam nešto teško visi iznad glave.

Spavaća soba
Sa ogledalima treba biti oprezan i u spavaćoj sobi. Spavaća soba generalno nije loše mjesto za ogledalo, ali treba da pazite da ono nije okrenuto prema krevetu jer na taj način uzrokuje loš san i nemirne noći. Prema tvrdnjama nekih stručnjaka, može čak privući i treću osobu u vašu vezu. Neki ljudi kao lokaciju za ogledalo u spavaćoj sobi biraju unutrašnjost ormara – u tom slučaju morate paziti da je njegova unutrašnjost uredna jer ogledala udvostručuju prizor. Ako imate ogledalo u sobi i loše spavate, jedan načn da proverite utiče li ono na vaš san jeste da ga nekoliko noći zaredom pokrijete. Ako tih nekoliko noći vaš san bude bolji, razmislite o uklanjanju ogledala iz sobe.

Kupatilo
I na kraju, što se tiče kupatila – stručnjaci za feng šui preporučuju da izbjegavate postavljanje ogledala tačno preko puta vrata ili WC-šolje. Osim činjenice da se ogledala postavljena nasuprot vrata smatraju lošom idejom u bilo kojoj prostoriji, nije prijatno gledati se dok sejdite na šolji, piše “24sedam“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh