Svaštara

OVAKO ĆETE CIJELOG LJETA PLAĆATI MANJE RAČUNE ZA STRUJU: Ima jedna „fora“, UŠTEDIT ĆETE BOGATSTVO

Postalo je pitanje dana kada ćemo morati da upalimo klima uređaj kako bismo rashladili svoj dom, a mnogi će ovaj trenutak odlagati sve dok živa u termometru ne pređe 30 i neki podeljak jer uključivanje klime automatski znači i dodatno pražnjenje novčanika. Ipak, postoje oni koji svakog leta vešto izbegnu veće račune za struju, samo zahvaljujući dobroj organizaciji, disciplini, ali i jednom korisnom uređaju.

struja-Fokus.ba

U pitanju je plafonski ventilator čija je jedna od glavnih prednosti ta što može u velikoj meri da smanji kućne troškove. Mnogi domovi danas imaju ove ventilator jer su najjeftiniji oblik hlađenja, ali znatno efikasniji od onih “običnih” koji vam stoje pored kreveta ili fotelje. Uz to, imaju i dodatnu prednost jer, za razliku od klima uređaja, omogućavaju vazduhu da slobodno cirkuliše.

U letnjem periodu korišćenje plafonskog ventilatora može da spusti temperaturu u prostoriji za čak 8 stepeni, plus vam omogući manje račune za oko 15 odsto, što nikako nije zanemarljivo. Kada su izrazito velike vrućine, ovaj ventilator može da posluži i kao dobar “saučesnik” vašem klima uređaju pomažući mu pri radu, tako što će smanjiti vreme njegove upotrebe. Dovoljno je to što klima uređaji ne moraju da postignu tih nekoliko stepena koje obezbeđuju ventilatori.

Kada kupujete ove ventilatore, potrošićete mnogo manje novca i vremena nego pri kupovini i instalaciji klima uređaja, a na sajtu sasomange.rs možete ih naći po ceni od 4.000 dinara pa naviše. Montaža plafonskog ventilatora spada u uradi-sam kućne poslove i veoma je jednostavna, a takvi ventilatori mogu da se koriste i kao lusteri za osvetljenje jer će svojim izgledom zasigurno ukrasiti svaku prostoriju.

Ugrađeni plafonski ventilator mnogo je sigurnija solucija od podnog ventilatora koji može da se lako iskrivi i slomi, pa neretko predstavlja opasnost kada su mala deca u blizini. Postavljanje ventilatora na plafon pomoći će vam da izbegnete potencijalne nezgode jer će on biti podignut i sklonjen, a vaša porodica bezbedna.

Plafonski ventilatori ne ispuštaju štetne gasove čime smanjuju emisiju ugljen-dioksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku, a sa njima nećete strepeti od ustajalog vazduha i povišenog nivoa vlage.

Važno je da znate da u leto, lopatice ventilatora treba da se okreću u smeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu (dok ih gledate gore) da bi potisnule vazduh pravo nadole, a u zaista vrućim danima brzinu ventilator slobodno možete da povećate, ne strepeći od visokih troškova jer će potrošnja struje u tom slučaju neznatno skočiti. prenosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh