Svaštara

EVO KAKO DA UŠTEDITE VELIKE PARE – 1 TRIK ĆE VAS SPASITI: Primijenite Paretov princip 80/20 i gledajte kako vam se džepovi PUNE

Za one kojima finansije nisu jača strana, ova formula može biti spas.

Osnovna definicija glasi da Paretov princip, nazvan po cijenjenom ekonomisti Vilfredu Paretu, precizira da 80 odsto posljedica dolazi iz 20 odsto uzroka, tvrdeći da je nejednaka veza između ulaznih i izlaznih rezultata. Ovaj princip služi kao opšti podsjetnik da odnos između ulaza i izlaza nije uravnotežen.

Primjera radi, možete raditi dva sata na jednom poslu a da to donosi 80 odsto vaših prihoda, dok na drugom poslu možete raditi osam časova što bi činilo 20 odsto ukupnih prihoda.

Takozvani Paretov princip za uštedu novca 80/20 nije za svakoga, a ključno je isprobati ga i mijenjati faktore se sve dok ta formula ne počne da radi za vas.

Princip je sljedeći: Pravilo je da se uštedi 20 odsto neto prihoda, a zatim potroši ostatak (50 odsto koliko nam je potrebno, plus 30 odsto onoga što želimo, a sve zajedno to čini 80 odsto potrošnje).

Ako potrošimo 80 odsto onoga što je potrebno, smatra se da trošimo više od svojih mogućnosti i to može biti razlog finansijskih nedaća.

Kako u stvarnom životu funkcioniše formula za uštedu novca?

Za one kojima budžet nije jača strana, ova formula može biti spasonosno rješenje.

Jedan od savjeta je da se prilagodi sopstveni životni stil, nađe ravnoteža između potrošnje i štednje i brine o budućnosti.

Paretov princip podrazumeva i da je važno da se obavezno pravilno definišu potrebe i želje.

Važno pravilo je i da budemo otporni na neuspjehe, a ono možda neće funkcionisati za sve jer ljudi imaju različite stilove života, trošenja i štednje, ciljeve, raspoloženja i nivo prihoda. Za neke formula za uštedu 80/20 može biti izazov. Važno je pokušati, ali i vježbati jer pravilo formule za uštedu 80/20 u početku može biti teško sve dok ne dođe dan kada nam više nije “posao” da odvojimo dio prihoda prije nego što potrošimo novac na nešto.

Vježba je važna za sve, pa i ovo kako bismo bili uspješniji u vođenju finansija i da bi na kraju ulaganje i otplata svih dugova bilo lakše, kao i ušteda. prenosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh