Svaštara

Pomaže li jogurt zaista kada izgorite na suncu

Može li jogurt pomoći kada zadobijete opekotine od sunca?

Jogurt - Blogspot

Ljeto se bliži što samim time znači plaža, more i sunce. Ali svi smo već svjesni koliko su sunčevi zraci opasni, a posebno pri prvom izlaganju suncu. No što napraviti kada ste se preračunali i predugo se izlagali suncu i izgorjeli?

Mnogi se kunu kako je najbolji lijek za opekotine dobijene na suncu jogurt, je li to zaista tako donosimo vam u nastavku.

Osim što na izgorenu kožu veoma paše rashlađeni jogurt on zaista i pomaže smiriti i ublažiti opekotine nastale pretjeranim izlaganjem suncu.

Jogurt sadrži vitamin A, aminokiseline, mliječne kiseline, masti i proteine, a svi ti sastojci odlični su za kožu. Jogurt, takođe, sadrži i enzime i probiotike koji su vrlo učinkoviti u liječenju oštećene odnosno izgorjele kože.

Ako zadobijete opekotine na suncu pobrinite se da vaš jogurt, prije nanošenja na kožu bude rashlađen, a da vaše ruke budu čiste. Jogurt je potrebno nanijeti direktno na opekotine i ostaviti ga da djeluje desetak minuta. Isperite ga vodom, a postupak nanošenja jogurta možete ponoviti i nekoliko puta dnevno.

Svakako imajte na umu da je bolje spriječiti nego liječiti stoga nemojte se predugo izlagati suncu pogotovo u razdoblju od 12 sati do 5 popodne, a kada se izlažete zrakama sunca budite sigurni da je vaša koža dobro zaštićena kremom za sunčanje sa zaštitnim faktorom, a ako se opekotine zaista i dogode jogurt vam sigurno može pomoći,pišu Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh