Svaštara

Alergična na muža: Žena otkrila da boluje od rijetkog sindroma – kad joj suprug priđe, dešava se ovo

Život joj se pretvorio u pakao.

Svađa - Krenizdravo.hr

Džoana Votkins iz Minesote otkrila je prije godinu i po dana da je postala doslovno alergična na supruga Skota.

Nesretna žena zbog toga već neko vrijeme živi u potkrovlju kuće, pošto Skota više ne može da zagrli, poljubi i vodi ljubav s njim. Krivac za to je što Džoana od 2020. godine pati od sindroma aktivacije mastocita, rijetkog poremećaja imunološkog sistema, što znači da je alergična na gotovo sve.

Godinu i po dana alergična je i na miris supruga, zbog čega živi sama u potkrovlju sa zapečaćenim prozorima i vratima i vazdušnim filterima za pročišćavanje vazduha.

Njene ćelije u slučaju alergije, umjesto da je zaštite od spoljnih pretnji, mutiraju i počinju da napadaju njeno tjielom, prenose Zanimljivosti dana.

– Evo primjera kako živimo. Skot i ja da zajedno gledamo emisiju. Ne možemo biti zajedno u sobi, jer sam alergična na njega, ali on je tri sprata ispod mene u sobi na svom laptopu. Gledamo emisiju istovremeno, a zatim o njoj pišemo poruke dok je gledamo ili pričamo telefonom – kaže Džoana.

Simptomi i težina bolesti mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta, ali kod Džoane je takav problem da može u ko zna kom momentu da joj se pokrene anafilaktički šok, opasan po život.

Prije nego što se udala za svog supruga Skota 2013. godine, Džoana nije očekivala da će njeno stanje postati tako teško. Radili su oboje kao nastavnici. Čak i tada se borila sa neobičnim osipom, sindromom iritabilnog crijeva i migrenom, ali ove bolesti su postale mnogo gore nakon što se par vjenčao.

Tek 2020. godine par je shvatio da je postao nesposoban da fizički dijeli zajednički prostor u kome boravi.

– Primijetila sam da kada bi Skot ušao u sobu počinjala bih da se osjećam sve gore i gore. Moji normalni svakodnevni simptomi samo bi se pogoršavali. U jednom trenutku otišao da se ošiša i vratio se u sobu i u roku od dva minuta započeli su mi anafilaktički simptomi i on je morao da napusti sobu – kaže Džoana.

Sedam dana kasnije Skot je ponovo pokušao da vidi svoju ženu, ali isto se dogodilo i shvatili su da će se njihovi životi morati dramatično promijeniti. Tako da se Skot sada svake večeri vraća kući da kuva Džoaninu hranu, jer Džoana može da toleriše samo 15 različitih namirnica.

Jedini ljudi od kojih nema alergijsku rekciju su njena braća i sestre koji pomažu u njezi. Prije nego što uđu u njenu sobu, moraju da izbegavaju da jedu jako začinjenu hranu, a moraju i da se istuširaju posebnim sapunom i skinu do donjeg veša. Čim uđu, oblače maske i posebnu odjeću koja nikada nije napustila Džoaninu sobu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh