Svaštara

Moguće da su zbog pandemije izumrla dva ljudska virusa gripe

TIJEKOM pandemije covida-19 bilo je tako malo prijenosa gripe da su neke vrste virusa gripe možda izumrle, navode znanstvenici.

Naime, u zadnjih godinu dana broj slučajeva gripe pao je na povijesno najniže vrijednosti, što stručnjaci pripisuju nošenju maski i drugim mjerama predostrožnosti u borbi protiv širenja koronavirusa.

Zdravstveni stručnjaci već godinu dana nisu zabilježili dvije vrste virusa gripe, odnosno nigdje u svijetu nije registriran nijedan slučaj tih virusa, izvijestio je STAT. Stručnjaci još ne znaju jesu li ove vrste izumrle, a ako je tako, to će olakšati posao zdravstveni djelatnicima pri izboru vrsta gripe protiv kojih će se raditi sezonska cjepiva.

Koji su to virusi gripe nestali?
Virusi gripe se klasificiraju u dvije grupe – gripa A i gripa B. Virusi gripe A podijeljeni su u “podtipove” na temelju njihova dva proteina. Trenutno među populacijom cirkuliraju dva virusa gripe A – H1N1 i H3N2, a svaki od njih dalje se raščlanjuje u dodatne podskupine. S druge strane, virusi gripe B nemaju svoje podtipove, već su podijeljeni u dvije loze poznate kao B/Yamagata i B/Victoria.

Znanstvenici nisu od ožujka 2020. registrirali ni jedan podskup H3N2, poznat kao 3c3, a isto vrijedi i za lozu B/Yamagata, navodi STAT.

“Mislim da postoji velika šansa da je taj podskup H3N2 nestao”, rekao je računalni biolog Trevor Bedford iz Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson u Seattleu.

Dobra vijest
Smanjena raznolikost virusa gripe je dobra vijest za nas. Znanstvenici svake godine rade sezonska cjepiva protiv gripe nekoliko mjeseci prije nego što sezona gripe zapravo počne tako što analiziraju koji sve sojevi cirkuliraju svijetom. Manji broj različitih virusa gripe znači manja raznolikost virusa u cirkulaciji i veću šansu da se sojevi u cjepivima podudaraju s onima koji cirkuliraju.

H3N2 virusi su posebno raznolika skupina, a prije pandemije je izgledalo da postaju genetski sve raznolikiji, piše Live Science.

“Pad raznolikosti za ovu podvrstu bila bi sjajna stvar”, rekao je Richard Webby, direktor centra Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji se bavi studijama gripe kod životinja i ptica

No Webby smatra kako ovi virusi gripe i dalje postoje, iako ih nema u službenim bazama podataka.

“Bez sumnje, ovo će definitivno promijeniti situaciju u pogledu raznolikosti virusa gripe. U kojoj će se mjeri stvari mijenjati i koliko dugo, to ne znamo. Ali to nikada prije nismo vidjeli”, kazao je Webby. prenosi “Index“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh