Svaštara

Ljepotica nježnih cvjetova, koja čisti vazduh i obožava vlagu: Posadite gardeniju, a mi vam donosimo trikove za jednostavnu njegu

Gardenija je predivni cvijet koji nije teško uzgajati. Ova izuzetno cenjena ukrasna biljka potiče iz Južne Afrike i Južne Azije, a vrsta koja se najčešće uzgaja u kućama je Gardenia jasminoides.

Gardenije vole puno vlage i mnogo svjetlosti. Ipak, treba ih zaštiti od direktnih sunčevih zraka. Idealna temperatura za uzgoj ovog cvijeta je od 16 do 24 stepena pa se kod nas najčešće uzgaja kao sobna biljka.

Krajem proljeća i početkom ljeta pojavljuju se prvi pupoljci i tada je idealna temperatura za razvoj cvjetova. Ako se temperatura naglo mijenja, može doći do opadanja cvjetova.Vrijeme koje nas je zadesilo, sa puno kiše jako pogoduje razvoju ove biljke jer ona obožava vlagu.

Gardeniju zalivajte redovno i to mlakom vodom. Ljeti malo pojačajte zalivanje ali svaki put pre ponovnog dolivanja vode sačekajte da se površinski sloj zemlje osuši. Povremeno prskajte listove, ali dobro pazite na njene delikatne cvjetove koji bi od kapljica vode mogli da promijene boju.

Gardenija preferira kiselo zemljište (5-6 pH), što je slično supstratu za rododendron (dostupno u baštenskim centrima). Prihrana bi trebalo da bude dva puta nedjeljno azotnim đubrivom. Preko zime, gardeniju treba prihranjivati s univerzalnim đubrivom svakih pet do šest nedjelja.

Prelijepih cvjetova, očaravajućeg mirisa i jedinstvenosti, omiljen je izazov za uzgajivače. Zahtevna je za uzgoj u uobičajenim uslovima zatvorenog prostora. Uprkos tome, uživanje u pogledu na njene procvale cvjetove, gardiniju čine vrednom truda,prenosi Telegraf.

Širokih, sjajnih zelenih listova i lijepih, nježnih bijelih cvjetova. Poreklom iz Azije. U svom prirodnom ekosistemu, gardenija je zimzelen grm ili manje drvo.

Ukoliko dođe do padna noćnih temperatura ili samo takve mogućnosti, unesite gardeniju u zatvoreni prostor.

Izlaganje nepovoljnim uslovima uzrokuje opadanje listova

Presađivanje gardenije obavlja se u proljeće ili svako drugo proljeće. Ako primjetite da nema dovoljno prostora ili da ne izgleda dovoljno zdravo, čak i provjereno nepostojanje bolesti i štetočina, gardeniju treba presaditi u veću posudu. Kod presađivanja koristite supstrat za rododendrone ili gardenije.

Uz poseban supstrat, kod uzgoja gardenije potrebno je obratiti pažnju na niske temperature i neredovno zalivanje. Izlaganje tim nepovoljnim uslovima, gardeniji će uzrokovati opadanje listova i pupoljaka. Osim toga, gardenija je vrlo osjetljiva na štetočine (lisne vaši i stenice) i bolesti (pepelnica i antraknoza).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh