Svaštara

Odlični citati – Učite od velikana: Gandijeve misli o humanosti i ljubavi

Naučimo šta je humanost, pročitajte citate čovjeka koji ima milione pristalica širom svijeta…

No image - Haber.ba


Sreća (Foto: Arhiva)

“Ne postoji takva stvar kao što je ‘gandizam’, i ja ne želim za sobom da ostavim bilo kakvu sektu. Ja ne tvrdim da sam otkrio neki novi princip ili doktrinu. Ja sam samo pokušao, da na svoj način, primjenim vječne istine na naš svakodnevni život i probleme… Mišljenja koja sam formirao i zaključci do kojih sam došao nisu konačni. Ja ih možda promjenim sutra. Nemam ništa novo da naučim svijet. Istina i nenasilje su stari koliko i brda.”

Danas se ideje i principi za koje se Gandi zalagao, zovu gandizam. U teškim trenucima, često se okrećemo njegovim mislima o ljubavi, istini i humanosti.

Ne smijete izgubiti vjeru u humanost. Humanost je okean; ukoliko se nekoliko kapi okeana uprlja, cijeli okean ne postaje prljav.

Čovjek često postaje ono što o sebi misli. Ako budem stalno ponavljao kako neke stvari ne mogu učiniti, vjerovatno je da i neću moći. Suprotno tome, ako vjerujem da mogu, sigurno ću steći sposobnost da to učinim.

Govori samo ako će to popraviti tišinu.

Ako želiš da vidiš promjenu u svjetu, ti moraš postati ta promjena.

Snaga ne dolazi iz fizičkih kapaciteta. Ona dolazi iz nesalomive volje.

Čak ukoliko si manjina, jedan jedini pojedinac, istina je istina.

Gdje postoji ljubav, tu postoji život.

Uzmi osmijeh i daruj ga onome ko ga nikad nije imao. Uzmi zrak sunca i učini da odleti tamo gdje vlada noć. Otkrij izvor i okupaj onoga ko živi u blatu. Uzmi suzu i položi je na lice onoga koji nikad nije plakao. Uzmi hrabrost i stavi je u dušu onoga ko se ne smije boriti. Otkrij život i pripovjedaj o njemu onome ko ga ne može shvatiti. Uzmi nadu i živi u njenom svjetlu. Uzmi dobrotu i daruj je onome ko ne zna darivati. Otkrij ljubav i pokaži je čitavom svijetu…

(lovesensa)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh