Svaštara

Hrkao je glasno i nervirao suprugu: Kada je otkrivena bolna istina, bila je ogorčena što ga je psovala

Dokaz da hrkanje može biti simptom teške bolesti.

Majkl sa suprugom Triš - Brain Tumour Research

Majklu Mekejnu (52) iz Škotske, ocu dvoje dece dijagnostikovan je tumor na mozgu, odnosno anaplastični astrocitom trećeg stepena, nakon što je pregledan u bolnici na zahtjev supruge Triš. Simptom opake bolesti bilo je nesnosno hrkanje, a poslije nekoliko mjeseci borbe, preminuo je u martu ove godine.

Majkl je, naime, učestali problem sa glasnim i nesnosnim hrkanjem imao od avgusta 2020. godine, a njegova supruga priznala je da nije mogla da spava pored njega, da ju je hrkanje mnogo nerviralo.

Jednog jutra toliko je glasno hrkao da je imao napad i gušenje, nakon čega su pozvali hitnu pomoć, koja ga je prevezla u bolnicu.

Urađeno je CT skeniranje, nakon čega su se ljekari zabrinuli i posegnuli za dodatnim analizama.

Otkrivene su poražavajuće vijesti za porodicu. Biopsijom mozga otkriven je agresivni tumor zbog kog mu je ostalo manje od 12 mjeseci života.

– Jednog nedjeljnog jutra ustala sam rano i nisam mogla da vjerujem koliko je glasno bilo njegovo hrkanje. Uzela sam telefon i snimala g, da bih kasnije mogla da mu pokažem. Tek kad sam prišla, shvatila sam da je u pitanju nekakav napad. Pozvala sam hitnu pomoć, a kada su ljekari došli, mislili su da je pretrpio srčani udar – navela je njegova supruga, prenosi Dejli star.

Nakon detaljnih analiza, utvrđeno je da ima tumor koji zbog svoje veličine i agresivnosti ne može da se operiše.

– Bio je izbezumljen, ali jak. Prihvatio je da ima bolest, kao i išao je na dva ciklusa hemoterapija. Za Božić nam je bilo posebno lijepo i uživali smo kao porodica, znajući da je to naš posljednji zajednički Božić – dodala je Triš.

Majkl je početkom godine izgubio moć govora, a potom je išao na još jedan ciklus terapija koji je potpuno uništio kvalitet njegovog života.

Na njegov zahtjev početkom marta pušten je iz bolnice kako bi “na miru i u krugu porodice dočekao smrt”,

Ubrzo nakon toga je preminuo, prenosi “Objektiv“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh