Svaštara

Radnica ukrala 37.610 KM od korisnika usluga Doma za stare i bolesne

Radi se o novcu koji su, korisnici usluga Doma odnosno njihovi srodnici, plaćali za smještaj i medicinsku njegu i trebalo je da bude uplaćen na žiro račun te ustanove

Doboj - Fokus

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor podnijeli su Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor Izvještaj o krivičnom djelu i učiniocu protiv LJ.M. iz Novog Grada koja se tereti da je, kao ovlašteni administrativni radnik Ustanove socijalne zaštite Dom za stara i bolesna lica u Prijedoru, od novembra 2019. do februara ove godine, protivpravno prisvojila oko 37.610 KM.

Radi se o novcu koji su, korisnici usluga Doma odnosno njihovi srodnici, plaćali za smještaj i medicinsku njegu i trebalo je da bude uplaćen na žiro račun te ustanove.

– Osumnjičena osoba je sačinjavala i potpisivala duple račune na ime korištenja smještaja i dodatnih usluga u Domu. Račune na kojima su navedeni samo iznosi smještaja predavala je knjigovođi, dok je račune uvećane za dodatne troškove izdavala strankama i naplaćivala, ne prilažući ih knjigovođi, kao ni novac uplaćen po osnovu tih računa.

Knjigovođi takođe nije prijavljivala ni boravak pojedinih korisnika Doma, za koje je sačinjavala ugovore i naplaćivala mjesečne iznose za korištenje smještaja, dodatnih usluga i medicinske njege.

Kako u saopćenju za javnost navodi MUP RS, na taj način osumnjičena osoba protivpravno je prisvojila oko 37.610 KM, za koliko je oštetila Ustanovu socijalne zaštite Dom za stara i bolesna lica u Prijedoru. prenosi “Fokus“.

Izvještaj o krivičnom djelu i učiniocu protiv LJ.M. iz Novog Grada podnesen je zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo ‘Pronevjera’ u sticaju sa krivičnim djelima, ‘Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja’, ‘Povreda obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje’ i ‘Falsifikovanje isprave’.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh