Svaštara

Znamo da crveno meso nije najzdravije, ali koliko ga se ipak smije jesti?

Iako ima hrpu pozitivnih utjecaja na naše zdravlje i izvor je nekih esencijalnih nutrijenata, crveno se meso povezuje i s nekim bolestima, npr. srca i krvožilnog sustava i rakom debelog crijeva.

Crveno meso - Fokus.ba

Pitanje koliko je crvenog mesa zdravo za naše tijelo stalno je aktualno, a odgovori se često od stručnjaka do stručnjaka razliku, no prvo bismo trebali znati što se točno smatra crvenim mesom.

Prema NHS-u, to je doslovno svako meso koje je prije pripreme crveno: govedina, janjetina, ovčetina, svinjetina, teletina i kozletina, ali i pačetina i konjetina i meso divljači, dok se meso peradi (poput piletine, puretine i guščetine) i drugih ptica, ali i zečetina, svrstavaju u bijelo meso.

Prerađeno se meso (poput kobasica, slanine, šunke i raznih salama) uključujući one od piletine i puretine, zbog dodataka soli i raznih konzervansa također često spominje kao nezdravo.

Je li crveno meso zaista nezdravo?
“Ono je bogato proteinima i potrebno je za uravnoteženu prehranu, kako bi tijelo stvaralo dovoljno aminokiselina”, kaže nutricionistica dr. Jessica Bartlet za Metro, prenosi Večernji list.

Ona dodaje da su aminokiseline zbog stvaranja hormona i enzima ključne za građu i ‘popravak’ mišića i kostiju, pa se može reći da crveno meso na najosnovnijoj razini tijelu daje energiju, zbog čega ga nije dobro potpuno izbaciti, bez obzira na zamjenu s drugim tvari.

“Ipak, ima i druge hrane koja sadrži bjelančevine (poput tofua, jaja, slanutka i ostalih grahorica)”, objašnjava ona, pa bi u tom slučaju trebalo meso zamijeniti s tim prehrambenim proizvodima.’ prenosi “N1“.

“Poželjno je povremeno jesti kvalitetno svježe crveno meso i zbog proteina, minerala i vitamina (poput željeza, cinka i B vitamina)”, – dodaje Bartlet, iako su istraživanja povezivala njegov visok unos s povišenom razinom kolesterola i većim rizikom za srčane bolesti i rak crijeva.

Trenutna istraživanja, kaže ona, pokazuju da ih uzrokuju prirodne kemikalije koje se u njemu nalaze, pa u velikim količinama može biti štetno.

Koliko crvenog mesa treba jesti tjedno?

Svjetski fond za istraživanje raka (WCRF) odraslima savjetuje jako malo ili nimalo prerađenog mesa i od 350 do 500 grama skuhanog crvenog mesa tjedno, dok britanske smjernice sugeriraju dnevni unos od maksimalno 70 grama.

Nutricionisti se zato slažu u onom što se preporučuje godinama; da se crveno meso treba maksimalno u prehrani zamijeniti s biljnim opcijama (kao što su grah i mahunarke), zbog poboljšanja zdravlja probave i smanjena rizika od srčanih bolesti i raka crijeva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh