Svaštara

Jednostavni načini za čišćenje rešetke roštilja

Dobar roštilj u obiteljskoj atmosferi popravit će vam dan, sve dok ne dođe vrijeme čišćenja rešetke roštilja.

Roštilj - Punkufer.hr

No, ne treba se bojati toga da ćete završiti ribajući nekom oštrom žicom, dok ne ogulite prste. Postoji puno jednostavnijih načina da roštilj zablista i bude spreman za novo korištenje,

Svakako vodite računa da se prije čišćenja dobro ohladi i isključite napajanje energijom, ako je riječ o plinskom ili strujnom roštilju. No ako se savjetuje zagrijavanje prije čišćenja, pazite da se ne opečete. Odvojite površine koje se mogu odvojiti i izaberite jednu od ovih metoda:

1. Alkoholni ocat rastvara masnoću
Potrebni su vam bočica sa raspršivačem, dvije šalice alkoholnog octa, dvije šalice mlake vode te pamučna krpa. Napravite otopinu miješanjem alkohola i vode u bočici, pa dobro nasprejajte roštilj, kako bi rastvorio masne naslage. Ostavite desetak minuta, pa namočite krpicu istom otopinom i prebrišite sve masne i prljave površine. Kad skinete masnoću, gotovi ste, odnosno nije potrebno ispirati. prenosi 24sata

2. Spas u deterdžentu za suđe
Zagrijte malo roštilj, toliko da bude topao, ali ne i prevruć, pa ga isključite. Kapnite nekoliko kapi deterdženta koji ste pomiješali s malo vode, pa četkom blago istrljajte površinu roštilja. Pripazite jer se može stvoriti para koja bi vas mogla opeći, pa kad namočite roštilj otopinom vode i deterdženta pričekajte da izađe sva para. Za tvrdokornije mrlje masti četku možete umočiti u čisti deterdžent. Kad istrljate roštilj, ostavite ga da se malo ohladi, pa isperite nekoliko puta krpom koju ste uronili u čistu toplu vodu.

3. Parni čistač za blistavi roštilj
Ako imate parni čistač, vjerojatno ste se već i čisteći pećnicu uvjerili da je idealan alat za ovakve stvari. Kad se roštilj dobro ohladi, izaberite nastavak koji mlaz pare usmjerava direktno i pod visokim tlakom, pa prijeđite parnim čistačem preko roštilja. Na kraju ga je dovoljno prebrisati čistom krpom i sigurno će zablistati.

4. Ostružite masnoću špatulom
Ne zaboravite da osim rešetki ili ploče za pečenje na nekim roštiljima treba očistiti i unutarnju ladicu u koju kapa masnoća. Najbolje je malo zagrijati roštilj i ostrugati masnoću špatulom, pa završiti posao spužvicom koju ste namočili u otopinu vode i tekućeg deterdženta i na kraju sve oprati. Ako možete izvući ladicu, namočite vlažnu krpicu u sodu bikarbonu, pa ju izribajte, dodajte vruće vode i ostavite da malo odstoji, pa isperite.

5. Lako kao ‘luk i voda’
Ne šalimo se: Ako imate roštilj s pločom, pripremite dvije polovice prerezanog luka. Lagano zagrijte ploču roštilja, pa ju pošpricajte s malo alkoholnog octa koji će ubrzati rastvaranje masnoće. Zatim prijeđite preko roštilja polovicama luka tako da baš dobro istrljate površinu. Zgužvajte malo alufolije i prebrišite ostatke luka, pa isperite.

6. Namočite preko noći
Jedan od najjednostavnijih načina je da rešetku roštilja ostavite namočenu u lavoru preko noći. Sastružite alu-folijom višak masnoće pa rešetku potopite u vodu. Dodajte praškasti deterdžent za rublje, a umjesto njega možete koristiti i tabletu za pranje suđa ili obični deterdžent. Ostavite preko noći i ujutro jednostavno četkicom ili spužvicom skinite sve naslage. Isperite i obrišite.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh