Svaštara

Novo otkriće: Rijetka neurološka bolest povezana s COVID-om?

Čini se kao da je prošlo puno duže, ali prvi slučaj COVID-19 službeno je zabilježen u decembru 2019.

Snimci - radiosarajevo

Istraživači nastavljaju istraživati prave učinke ove bolesti, uključujući i neobične, a nova analiza sada je povezala infekciju s rijetkim neurološkim stanjem, piše Sciencealert.

Akutni transverzalni mijelitis (ATM) – upala leđne moždine koja može uzrokovati bol, paralizu i senzorne probleme – identificiran je u 43 odrasla slučaja COVID-19 u 21 zemlji, sa pacijentima u dobi od 21 do 73 godine, i također troje djece u dobi 3 do 14 godina.

Istraživanje podrazumijeva prethodna istraživanja i izvještaje o slučajevima, a kako istraživači tvrde, podaci su dovoljni da opravdaju daljnju istragu. Procjenjuje da je učestalost ATM samo 1,34 do 4,6 slučajeva na milion ljudi.

Suprotno tome, tokom razdoblja od 10 mjeseci, incidenca ATM-a samo među pacijentima s COVID-19 iznosila je oko 0,5 slučajeva na milion, što je pokrenulo uzbunu kod istraživača.

“Otkrili smo da je ATM neočekivano česta neurološka komplikacija COVID-19. Većina slučajeva (68 posto) imala je latenciju od 10 dana do 6 sedmica, što može ukazivati na postinfektivne neurološke komplikacije posredovane reakcijom domaćina na virus”, rekli su istraživači.

Novo istraživanje dodaje ono što već znamo u vezi s COVID-19 i neurološkim komplikacijama: bolest je povezana s brojnim problemima živčanog sistema, poput dugotrajnog učinka “moždane magle”.

U ova 43 slučaja utvrđeno je da lezije leđne moždine vode do kvadriplegije i paraplegije, s ostalim povezanim problemima, uključujući gubitak kontrole nad mokraćnim mjehurom.

Istraživanje je provedeno nakon što je otkriven slučaj u Panami. Potom su prikupljeni daljnji slučajevi iz naučne literature objavljene između marta 2020. i januara 2021. godine.

“Ovo istraživanje potvrđuje da ATM nije rijetkost kao neurološka komplikacija povezana s infekcijom COVID-19 širom svijeta, odgovorna možda za 1,2 posto svih neuroloških komplikacija uzrokovanih ovim koronavirusom”, zaključuje tim.

Budući da je poznato da je ATM imunološki posredovano stanje (što znači da je primarni uzrok nejasan, ali postoji uključenost našeg imunološkog sistema i upalnih procesa u tijelu), istraživači ukazuju da postoje neki potencijalni imunološki mehanizmi koji mogu objasniti kako SARS- CoV-2 može dovesti do ATM-a.

Nadalje, tim također primjećuje da su se tri slučaja ATM dogodila u ispitivanjima cjepiva protiv AstraZenece. Iako je svaki od njih istražen, istraživači u ovom istraživanju napominju da bi mogli dati trag o uključenim imunološkim mehanizmima.

“Patogeneza ATM-a i dalje je nepoznata, ali moguće je da antigeni SARS-CoV-2 – možda također prisutni u cjepivu AZD1222 COVID-19 ili njegovom adjuvantu adenovirusa čimpanze – mogu inducirati imunološke mehanizme koji vode u mijelitis”, pišu oni.

Daljnje studije trebale bi pomoći u pronalaženju više odgovora i uključenih antigena, ali to je još jedan podsjetnik da smo još uvijek daleko od razumijevanja svega što COVID-19 donosi sa sobom, čak i dok se cjepiva šire širom svijeta.

Prethodno istraživanje otkrilo je komplikacije s trudnoćom za osobe koje se zaraze COVID-19, a postoji i stalni problem dugotrajnog COVID-a – onih koji pate od simptoma tokom mnogih mjeseci nakon što su uglavnom preboljeli početnu bolest.

Iako je koronavirus pod nadzorom u više zemalja na svijetu – unatoč prijetnji novih sojeva – istraživanje učinaka COVID-19 nastavit će se dugo nakon završetka pandemije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh