Svaštara

Da li vitamini koje nemilice pijemo štite od koronavirusa?

Od početka pandemije covida-19 jasno je da širenje virusa uspješno mogu zaustaviti samo vakcine.

Vitamini - Jutarnji.hr

No vakcine se, iako su razvijene neočekivano brzo, relativno sporo distribuiraju, barem u većem dijelu svijeta, što uključuje i Bsonu i Hercegovinu. U međuvremenu nam ne preostaje drugo nego pridržavati se epidemioloških mjera – trebamo se što manje družiti, naročitio izvan svog kućanstva ili malenog balona odabranih rođaka i prijatelja, održavati fizičku distancu i često prati ruke. Znanstvenici stoga istražuju postoje li neke druge stvari, poput antiviralnih lijekova ili dodataka prehrani, koje nam mogu pomoći. Barem u nekoj mjeri.

PRILIKA ZA PRODAVANJE MAGLE
Očekivano, brojni prodavači magle iskoristili su pandemiju da u medijima i na društvenim mrežama promoviraju svoje nadrilijekove, alternativne i tradicionalne pripravke i savjete. Među njima moglo se naći uvijek popularnih dodataka iz narodne medicine poput limuna, češnjaka i rakije.

No neki znanstvenici ovom su problemu pristupili ozbiljno. Jedno novo veliko istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal Nutrition, Prevention & Health otkrilo je da postoji određena povezanost između obolijevanja od covida-19 i upotrebe nekih dodataka prehrani. Nažalost, na samom početku moramo upozoriti da njihovi efekti nisu ni približno takvi da bismo se mogli pouzdati u njihovu zaštitu. Ipak, čak i maleni učinci mogu imati nekog značaja kada su brojevi oboljelih veliki. Stoga vrijedi znati o kojim je dodacima riječ.

PANDEMIJA JE POKRENULA PRAVU POMAMU ZA VITAMINIMA I DODACIMA PREHRANI
Za početak podsjetimo još jednom da su znanstvena istraživanja pokazala da su potencijalne koristi od multivitamina i dodataka prehrani vrlo ograničene. Liječnici općenito savjetuju da je za zdravlje najbolje da svakodnevno u organizam unosimo dovoljno mikronutrijenata kroz zdravu prehranu. Dodaci prehrani uglavnom se preporučuju samo onda kada imamo jasno dijagnosticiran njihov manjak,piše Oslobodjenje


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh