Hrana i piće

Nije IŠLA u WC SEDAM DANA, a onda je PROMIJENILA svakodnevnu ISHRANU i rješila PROBLEM

Nema potrebe da se mučite.

Muž i žena - Ilustracija / Pult24.info

Ukoliko imate problema sa opstipacijom i niste danaima išli u wc, krivca potražite u svakodnevnim životnim navikama. Ukoliko jedete kada stignete i obično i previše obilno na kraju dana, uglavnom suvu, industrijski prerađenu hranu, pevica, mesne prerađevine, sos koji je prezačinjen, previše začinjenu ljutu, masnu ili slanu hranu, možete da očekujete ovaj ishod.

Ukliko želite da se to popravi i da ponovo imate redovno pražnjenje, počnite od ishrane. Na forumu su mnoge žene otkrile šta su koristile upravo u ovom slučaju.

Povrće je idealno za ovo

Jedite dosta povrća, pripremite salatu i neka vam ona bude prilog uz svaki obrok. Povrće sadrži vlakna, zato je neke vrste najbolje ne ljuštiti, a tu ubrajamo tikvice, patlidžan, mlade krompire i krastavce. Pripremite varivo i kuvajte ga.

Kupus je idealan izbor jer je veoma bogat vlaknima koji su odlični za probavu.

Voće

Voće je idealna jutarnja i popodnevna užina. Kada god je moguće valja jesti sveže neoguljeno voće. Svako je voće na svoj način dobro za probavu. Šljive su prva pomoć protiv zatvora. Osim vlakana, tu je i alkohol sorbitol koji također doprinosi uklanjanu otpada iz creva.

Jabuke koristimo za pravljenje džema jer su bogate topljivim vlaknom imena pektin. No, to vlakno deluje i laksativno. Jedite zato jabuke sveže, kuhane, pečene. Naravno, koru nemojte guliti. Bobičasto voće sadrži vlakna i izvrstan je izvor antioksidanasa. Leti uživajte u svežim malinama, jagodama, borovnicama, … a zimi zamrznuto izmiksajte s mlekom i napravite frape, ili ga dodajte jogurtu.

I drugo voće pomaže pražnjenje creeva. Svakako su od koristi suve i sveže višnje, suve smokve, kivi, kruške, breskve, …

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje u crevima deluje kao mazivo. Pomaže prolaz hrane kroz creva. Uz to sadrži vitamin E i antioksidanse koji štite zdravlje ovih organa.

Voda

Manjak vode u organizmu doprinosi zatvoru. Naime, dovoljna prisutnost vode u organizmu potrebna je kako bi topljiva vlakna mogla ispoljiti svoj pozitivan učinak na pražnjenje creva. Ona u doticaju s vodom bubre, povećavaju volumen stolice i tako pomažu izbacivanje. Zato, pijte vodu, čajeve, jedite supe i variva…

Telesna aktivnost

Neaktivnost dovodi do lenjosti creva. Neka vam loše vrijeme zimi ne bude izgovor da ostanete kući. Osim što doprinosi dobrom raspoloženju, te zdravlju kostiju i zglobova, vežbe pokreću rad creva, prenosi srbijadanas.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh