Svaštara

Kolike su šanse da zarazite koronavirusom nakon što se cijepite?

Cjepivo protiv covida-19 jedan je od glavnih alata koji pomaže u borbi protiv pandemije koronavirusa, no niti jedno cjepivo nema stopostotnu učinkovitost. To znači da se neke osobe mogu zaraziti koronavirusom čak i ako su cijepljene.

Vakcina - Ilustracija

Novo istraživanje analiziralo je kolike su šanse da se zarazite nakon cijepljenja, a rezultati su pokazali da cjepiva ipak dobro rade. Studija koja je ovaj tjedan objavljena u časopisu New England Journal of Medicine pokazala je koliko rijetki mogu biti slučajevi da se osoba zarazi nakon što je u potpunosti cijepljena, odnosno nakon primanja dviju doza cjepiva.

Istraživači su pregledali više od 28.000 zdravstvenih radnika u Kaliforniji koji su bili potpuno cijepljeni. Samo njih sedam, odnosno 0,02%, bilo je pozitivno na covid-19 nakon više od dva tjedna od primanja druge doze Moderninog ili Pfizerovog cjepiva. prenosi “N1“.

Čak i oni ispitanici koji su bili pozitivni nakon cijepljenja imali su samo blage simptome bolesti ili su bili asimptomatski nositelji. Doktor David Wohl, specijalist za zarazne bolesti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Sjeverne Karoline, kazao je da su rezultati izvanredni.

Zaraza nakon cijepljenja
Zabilježen je pad slučajeva nakon što je proteklo više vremena od primanja prve, a potom i druge doze cjepiva. Ukupno je zabilježeno 145 slučajeva u prvih sedam dana od prve doze.

“Broj zaraženih se smanjivao”, kazao je Wohl.

Autori studije ističu da su rezultati ohrabrujući te da “sugeriraju da se učinkovitost ovih cjepiva održava izvan ispitivanja”. No, i dalje potiču na pridržavanje epidemioloških mjera sve dok se ne postigne kolektivni imunitet.

Wohl ističe da treba biti posebno oprezan zbog pojave novih varijanti virusa jer one mogu narušiti dosadašnje napore u suzbijanju epidemije. Upravo zbog toga Wohl potiče na cijepljenje jer “cjepiva koja sada imamo u određenoj mjeri štite i od novih varijanti”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh