Svaštara

ZNATE LI ŠTA SE DEŠAVA KAD MUHA SLETI NA HRANU: NA OVU ISTINU NISTE SPREMNI

Kada vam sleti na hranu, muha je ne pokušava pojesti, već po njoj ispušta sokove kako bi je omekšala i mogla pojesti u tekućem obliku, ali ovo čak nije najgori dio.

Muha - RadioSarajevo.ba

Tjelesna tekućina koju ispušta po hrani puna je bakterija, koje se dulje zadržavaju u muhi, nego na njezinu tijelu, što znači da je puno veća šansa da se zarazite.

Postoji barem sto različitih bakterija i virusa koje muha može prenijeti, tvrdi Thomas J. Daniels, znanstvenik i direktor ekološkog laboratorija na Sveučilištu Fordham u New Yorku. Kada muha pokupi bakterije, može ih prenijeti svugdje oko sebe, a iznimka nije ni vaša hrana, čak i ako je muha na njoj boravila svega nekoliko sekundi, prenosi net.hr.

Koje sve mikrobe muha može prenijeti?

eke od bolesti koje muhe mogu prenijeti prilično su opasne. Specijalist za infektivne bolesti Brent W. Laartz izdvaja Escherichiju coli, salmonelu, hepatitis A i rotavirus. Još jedna bolest koju prenose muhe jest šigeloza, koja uzrokuje proljev, visoku temperaturu i nepodnošljive bolove u trbuhu.

Ne morate odmah paničariti i bacati hranu na koju je sletjela muha. One najviše prenose zarazu ako su bile na sirovom mesu ili prljavim površinama, objašnjava dr. Laartz i savjetuje da održavate kuhinju izrazito čistom jer su tako manje šanse da se zarazite. Također, samo jedna muha na hrani neće vas zaraziti, veća je briga ako jedete negdje vani i svako malo na hranu sleti neka nova. prenosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh