Svaštara

BIO JE DUG 10 CM: OVAKO IZGLEDA UGRUŠAK U MOZGU PACIJENTA S MOŽDANIM UDAROM U OSIJEKU

Pacijenta (72) su spasili doktori KBC Osijek u zadnji čas. U pola sata su mu izvukli ugrušak od 10 centimetara koji je u potpunosti onemogućio opskrbu krvlju jednog dijela mozga. I covid izaziva zgrušavanje krvi

operacija - hayat

Tog je dana Tajana Turk, doktorica Kliničkog bolničkog centra u Osijeku, požurila na posao, kao da je znala da će njen raniji dolazak spasiti nečiji život. U bolnici ju je dočekao pacijent s aktivnim moždanim udarom koji je trebao hitnu operaciju.

Tim koji u osječkoj bolnici od prosinca prošle godine radi operacije mehaničke trombektomije okupio se u rekordnom roku i već nakon nekoliko minuta operacija je započela, piše 24 sata.hr.

U roku od pola sata iz začepljene krvne žile u mozgu izvučen je ugrušak dužine desetak centimetara koji je u potpunosti onemogućio opskrbu krvlju jednog dijela mozga. Radilo se o pacijentu od 72 godine koji se odmah nakon operacije osjećao bolje.

Mehanička trombektomija je mehaničko vađenje krvnog ugruška iz začepljene krvne žile u mozgu kako bi se ponovno osigurao dotok krvi u odgovarajuće dijelove mozga. Radi se putem femoralne arterije u koju ulazimo u preponi. Taj zahvat je svjetska medicina preporučila kao standard za izvođenje još 2015. godine, a mi ga u Osijeku radimo od lani, kad se za njega educirao poseban tim Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju koji čine prim. dr. sc. Gordan Šarić dr. med., Vjekoslav Kopačin dr. med. i ja – rekla je Turk pa dodala:
Na raspolaganju smo 24 sata za hitne postupke, a isti taj zahvat inače se radi i u bolnicama u Zagrebu, Splitu i Rijeci.
Otkako rade navedeni zahvat u osječkoj bolnici, obavljeno je 26 operacije trombektomije, i to uglavnom na pacijentima između 55 i 75 godina. Ugruškom začepljena krvna žila razlog je moždanog udara u 80 posto slučajeva, dok preostalih 20 posto pacijenata udar dobije zbog nekog krvarenja. Tih 20 posto nisu podobni za mehaničku trombektomiju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh