Svaštara

VELIKA PREVARA: Ako DOBIJETE ovakvu SMS poruku – NE OTVARAJTE

Hrvatski telekom na Facebooku je objavio status u kojem upozoravaju na opasnu prevaru koja se širi mobitelima.

“Na području Europe zabilježen je softverski virus koji se širi SMS porukama i koji može dovesti do neželjena troška ako ga preuzmete na svoj mobilni uređaj”, piše HT.

Onda su naveli primjer.

“Jedan od takvih primjera je SMS poruka kojom vas obavijeste da ste dobili paket i upućuje vas se na web stranicu na kojoj trebate preuzeti aplikaciju za praćenje pošiljke. Preuzimanjem aplikacije zapravo se instalira virus na mobilni uređaj, nakon čega vam uređaj postaje neupotrebljiv, a virus šalje iste takve SMS poruke svim kontaktima iz vašeg imenika”, piše HT.

“Postoje i drugačije vrste sadržaja SMS poruka, no zajedničko im je da sve sadržavaju maliciozne linkove koji mogu prouzročiti štetu. Zato budite oprezni i ne otvarajte sumnjive linkove koji dođu SMS-om od nepoznatog pošiljatelja. Takve poruke odmah izbrišite i nikako ne instalirajte aplikacije koje vam se kroz te poruke nude.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh