Svaštara

KAKO JE PUTNICA IZ BIH NESAVJESNIM PONAŠANJEM U OPASNOST DOVELA PREKO 70 LJUDI I STIGLA DO NJEMAČKE

Jedna od uposlenica Kantic Touristik firme koja se bavi prijevozom ispod jednog od postova opisala je dramatičnu situacija koja se dogodila tokom putovanja u Njemačku.

Maska - Zena.blic.rs

Naime, jedna od putnica iz Bosne i Heregovine je autobusom ove kompanije putovala stigla do Njemačke ali da je pri tome bila pozitivna na koronavirus.
Svih 60 putnika bilo je dužno vozaču pokazati negativan test na koronavirus a nesavjesna putnica je imala test preveden na Njemački jezik zbog čega vozač nije znao da se radi o testu koji je pozitivan.

Nesavjesnim postupkom ugrozila je život 60 putnika, dva vozača i svih policajaca i carinika koji su vršili kontrolu toko prelaska hrvatske, slovenske pa do Njemačke granice.

Kako je navedeno, protiv nesavjesne putnice biti će podnešena tužba od strane firme, zbog ugrožavanja života putnika i vozača, te zbog nastalih troškova za povratak grupe putnika i vozača, te zbog nastalih troškova za povratak grupe putnika koji nisu uspjeli preći granicu.

Objavu prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Obraćamo se i izvinjavamo ispred firme Kantic zbog nastalog problema, koji je napravila putnica. Vjerujte da je i nama kao i firmi pričinjena velika šteta. Vozači prilikom ulaska u bus obavezno traže PCR test, što je putnica i pokazala. Test je bio preveden na Njemački jezik. Vozači nisu znali da ta dijagnoza znači da je test „pozitivan“. Putnica je uspjela preći i Hrvatsku i Slovensku granicu, tek na Njemačkoj su odvojili njen test i izvršili provjeru, ustanovljeno je da je test pozitivan. Putnica je odmah odstranjena iz busa od strane njemačke policije.Bus je zadržan na granici i svi putnici bez prava boravka u Njemačkoj su vraćeni u BiH. Firma je organizovala drugi bus, koji je preuzeo putnike sa granice kojim je odobren ulazak u Njemačku, ukupno 38 putnika i krenuo prema odredištu, tj. prema gradovima gdje putnici idu. Ostali putnici koji su vraćeni sa granice iz razloga što nemaju boravište u Njemačkoj (to su putnici koji su putovali turistički, tj. u posjeti rodbini, ukupno 21), krenuli su sa našim busem prema Bosni i Hercegovini. Vozači, a i mi u birou smo iznenađeni ovim nesavjesnim postupkom putnice, koja je svojim nesavjesnim ponašanjem ugrozila život 60 putnika, dva vozača i svih policajaca i carinika koji su vršili kontrolu. Protiv navedene putnice biti će podnešena tužba od strane firme, zbog ugrožavanja života putnika i vozača, te zbog nastalih troškova za povratak grupe putnika i vozača, te zbog nastalih troškova za povratak grupe putnika koji nisu uspjeli preći granicu.

Zdravstvena ustanova koja je vršila testiranje, također se ponijela nesavjesno. Zakonski su imali obavezu da obavijeste krizni štab i policiju da je osoba pozitivna, te da joj se odredi karantin u trajanju od 14 dana, uz obavezno kontrolu poštovanja samoizolacije pacijenta. Zaposlenici te ustanove su samo uručili test pacijentu, i nisu odradili dalju proceduru, što je omogućilo putnici da krene na put u Njemačku. Putnici koji su vraćeni za BiH karte koje ste kupili možete iskoristiti za ponovno putovanje, ili se možete javiti u našu najbližu poslovnicu da vam izvršimo povrat novca. prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh