Svaštara

Zašto su paukovi korisni i ne treba ih ubijati kućama?

Nauka je otkrila zašto ne bi trebalo da ubijamo pauke. Oni su zapravo važan dio prirode, pa isto tako i našeg zatvorenog, kućnog ekosistema.

Pauk - Wikipedia

Mnogi ljudi posmatraju svoje domove kao prostor potpuno izolovan od prirode i insekata, te ne podnose pauke unutra, iako oni zapravo mogu biti korisni.

Istraživanje koje je sproveo tim sa Univerziteta Severne Karoline dokazalo je da, od 50 kuća koje su provjerili, u svakoj živi određena količina pauka.

Podrumski pauci ponekad ostavljaju svoje mreže da bi lovili druge pauke na njihovom terenu, oponašajući plijen da uhvate svoje “rođake” za večeru, piše TNW.

Pošto su paukovi skloni da pojedu sve što ulove, često ubijaju druge štetne insetke u kući, kao na primjer komarce ili stonoge. prenose “Nezavisne“.

Istraživači su naglasili da je strah od paukova sasvim prirodan, ali da su oni zapravo fascinantna stvorenja koja oslobađaju naš stan od drugih insekata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh