Svaštara

Devet majmuna vakcinisano protiv Covid-19

Dužnosnici su odlučili vakcinisati majmune nakon što su u januaru gorile u San Diego Safari Parku oboljele od covida-19

Majmuni - Ilustracija / Mojkontakt.com

Devet majmuna u zoološkom vrtu u San Diegu – četiri orangutana i pet bonoba – vakcinisano je protiv Covida-19, čime su ušli u historiju medicine, rekli su dužnosnici zoološkog vrta u četvrtak.

Jedna od primateljica vakcine je i 28-godišnja ženka orangutana Karen koja 1994. bila prvi čovjekoliki majmun koji je podvrgnut operaciji na otvorenom srcu. Svaka od devet životinja dobila je po dvije doze eksperimentalne vakcine originalno namijenjenog psima i mačkama. Nijedan od majmuna nije imao lošu reakciju na vakcinu i svi su dobro, rekla je glasnogovornica zoološkog vrta Darla Davis za Reuters.

Dužnosnici su odlučili vakcinisati majmune nakon što su u januaru gorile u San Diego Safari Parku oboljele od covida-19, u prvoj poznatoj transmisiji koronavirusa na čovjekolike majmune. Osam gorila se od tada oporavilo i na putu su punog ozdravljenja, rekla je Davis.

Gorile sada nisu vakcinisane jer su veterinari ocijenili da je njihov imuni sistem već razvio antitijela za borbu protiv virusa. Pretpostavlja se da je gorile zarazio asimptomatični radnik u parku.

Orangutani i bonobi izabrani su za vakcinisanje jer je ocijenjeno da su u najrizičnijoj grupi. prenosi “Fokus“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh