Svaštara

Popodnevno spavanje zdravo i preporučljivo

Amerikanci ne zovu uzalud popodnevno spavanje “power nap”, odnosno okrepljujući drijemež, te je na kalifornijskom univerzitetu sprovedeno istraživanje koje je pokazalo da popodnevni san kod odraslih osvježava hipokampus – dio mozga zadužen za sjećanje – kao i kratkoročnu memoriju

Spavanje - Fokuzz.com

Dakle, popodnevni san osvježava pamćenje i pomaže da bolje pamtimo kad se probudimo, a takođe povećava i moć opažanja, sposobnost da se kreativno ispoljimo i da trezvenije donosimo odluke. Dodatno spavanje smanjuje i mogućnost od pojave srčanih oboljenja i to za 37 procenata, navodi se u istraživanju.

Kada je pravo vrijeme?
Pravo vrijeme za popodnevno spavanje je poslije ručka – slažu se stručnjaci. Kad dođete s posla, umorni ste, a kad jedete, pospanost se povećava, jer sva preostala energija odlazi na varenje. Dakle, spavanje poslije ručka uopšte nije loša navika, nego prirodna i zdrava potreba organizma. Takođe, popodnevni san neće poremetiti noćno spavanje, ako vam preostane još oko pet sati budnog stanja (ako spavate od 17 do 19 h, oko ponoći ćete opet moći da zaspite).

Koliko treba da traje popodnevno spavanje
Sat vremena sna bi trebalo da vas osvježi toliko da budete budni i aktivni narednih deset sati. Naravno, to je individualno i može vam prijati i dva ili tri sata sna, kao i samo pola sata spavanja. Isprobajte i utvrdite koliko spavanja vama najviše odgovara – a to je ono vrijeme poslije kojeg ćete se lako rasaniti i nastaviti sa dnevnim aktivnostima, a da se ne osjećate ošamućeno.

Isprobajte trik – popijte kafu
Po unosu u organizam, kofeinu treba oko pola sata da počne da djeluje, zato stručnjaci predlažu trik za kratko i osvježavajuće spavanje – popijte kafu prije nego što legnete da odspavate – probudićete se poslije kraćeg vremena, svježi i odmorni.

Dovoljno je i da se samo ispružite
Ako vam teško ide popodnevno spavanje, a osjećate umor i potrebu da se opustite, dovoljno je da samo to i uradite – lezite, opustite tijelo, pustite misli da lutaju, ili primijenite neki oblik meditacije i vizualizacije. Samo ležanje i opuštanje sniziće krvni pritisak i pomoći da se poslije toga bolje koncentrišete.

Nedostatak sna goji
Ako ste čuli da ćete se ugojiti ako spavate poslije ručka i da je bolje da idete u šetnju nego da legnete, istina je sljedeća – goji vas nedostatak sna, a ne spavanje. Umoran organizam traži energiju i mi posežemo za hranom, nesvjesno jedući više nego što je potrebno, kako bismo obnovili energetske zalihe. I to obično žudimo za slatkišima i grickalicama, hranom bogatom ugljenim hidratima. Ako spavate popodne, smanjiće vam se želja za hranom koja goji, a bićete spremniji i da se u večernjim časovima bavite nekom fizičkom aktivnošću,pišu Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh