Svaštara

Naučnici dokazali: Evo što muškarce privlači na ženama

Sviđaju li se muškarcima više punije ili mršavije žene? Igra li boja kose razliku i jesu li plavuše doista privlačnije? Koliki utjecaj na privlačnost ima odjeća koju djevojka nosi? Evo što je znanost zaključila..

Ljubav - Fashion.hr

Što muškarci vole vidjeti na ženama, a što ne vole? Koje su to fizičke karakteristike ili osobine koje smatraju neodoljivima? Znanstvenici su pregledali čitav niz studija kako bi utvrdili upravo to – generalne značajke privlačnosti žena.

Prema njima, ovo su konkretne stvari koje većina muškaraca smatra privlačnima, a kad muškarac ‘odmjerava’ ženu, on pritom nesvjesno radi ono što znanstvenici nazivaju ‘procjenom podobnosti za reprodukciju’, koja je evolucijski uvjetovana. 1. Omjer struka – bokova
Većina ljudi je, u zapadnjačkim istraživanjima o debljini partnera, izjavila kako preferira one normalne težine. Međutim, studije iz drugih krajeva svijeta upozoravaju kako na pojam idealnog partnera najviše utječe okolina. Tako se u siromašnijim zemljama žena bujnije građe smatra zdravom i plodnom, a time i seksepilnom.

Generalno, muškarcima su idealne žene koje imaju omjer struka i bokova 0,7 ili 0,8. Izračunava se tako da podijelite opseg struka s opsegom bokova. Požuda se tako povećava što se omjer smanjuje, stvoren on prirodno ili stezanjem korzeta. No muškarcima pritom nije bitno je li žena s idealnim strukom visoka ili niska. 2. Veličina grudi nije presudna
Kad su grudi u pitanju, studije tvrde da je riječ o individualnom odabiru temeljenom na kulturi i ukusu. Nisu presudne u odabiru niti upućuju na plodnosti i zdravlje. Prema istraživanju, kod odabira ‘idealne veličine’, najbolje prolaze one srednje – odnosno C košarica.

Osim toga, većina muškaraca ističe kako im je od same veličine važnije da one djeluju ‘prpošno’, odnosno da stoje visoko, jer im to ukazuje na mladost povezanu s plodnošću. 3. Šminka da, ali ne ovakva!
Iako većina muškaraca tvrdi da vole kada žene ne nose šminku jer tada djeluju prirodnije, prema jednom istraživanju, našminkane žene prije će uhvatiti pažnju muškarca. No to se odnosi samo na određenu vrstu šminke. Žene koje nose ‘tamniju’ šminku manje zaokupljaju pažnju muškaraca te ih muškarci manje zovu na spojeve. U stvari je muškarcima privlačna ‘neutralna i prirodna’ šminka.

4. Prosječno je i Kao što studija sugerira, više volimo izgled koji nam djeluje prosječnije. To može imati različita objašnjenja – ili ga povezujemo s biološkim prednostima poput dobrih gena, ili mozak jednostavno preferira više tipična lica.

5. Visok glas
Ako imaš visok glas, već si privlačnija od mnogih drugih žena. Studije pokazuju da se žene s dubljim glasom smatraju i manje privlačnima, odnosno visok glas se čini ženstvenijim, pa samim time i više seksi 6. Zdrava kosa
Duga i sjajna kosa zdravog sjaja, muškarcima ostavlja dojam o dobrom zdravlju žene. Naravno, to je genetski uvjetovano, no na to se može utjecati – pretjerano bojanje i razni kemijski tretmani mogu uništiti bujnost kose i njen zdravi sjaj. Boja, pokazuju istraživanja, tu nema presudnu ulogu, no zanimljivo je kako muškarce obično najviše privlače žene čija boja kose sliči onoj njihove majke. 7. Crvena boja
Sve više istraživanja pokazalo je kako žene vrlo često odaju signale o tome kako se osjećaju i što žele bojom svoje odjeće, a crvena boja odjeće jasno i glasno šalje poruku – ‘želim seks’.

Znanstvenici su također otkrili kako žene u vrijeme ovulacije imaju tendenciju nositi odjeću crvene ili ružičaste boje kako bi privukle muškarce. 8. Osmijeh
Širok i iskren ženski osmijeh privlači muškarce koji u njemu vide pozitivan signal za prilaženje i započinjanje razgovora, a žene sa smislom za humor i zaraznim osmijehom imaju puno više uspjeha kod muškaraca od ukočenih ili namrgođenih žena. Osim toga, osmijehom se otkrivaju i zubi, čija boja i stanje upućuje i na opće zdravstveno stanje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh