Svaštara

Za sreću se moramo nećega i odreći – Ponšanja koje u 90% slučajeva mogu dovesti do razvoda

Svaki brak se može suočiti sa problemima i poteškoćama, a neki od tih problema mogu dovesi i do razvoda.

ljubav - Vecernji.hr

Stručnjaci otkrivaju da postoje četiri vrste ponašanja koje, ako se uspiju izbjeći, mogu smanjiti rizik od razvoda. Stručnjaci takođe ističu da na osnovu ovih faktora mogu predvidjeti da li će brak trajati duže od pet godina. 1. Optuživanje partnera; Jedan od glavnih razloga za razvod braka je sklonost ka optuživanju partnera bez ikakvih dokaza i bez potpunih informacija.

Uvijek je dobro prvo se informisati i postaviti neka pitanja partneru prije nego što donesemo zaključke i optužimo partnera za nešto. Naučite da vjerujete partneru i prestanite u svemu tražiti nešto loše. 2. Prebacivanje krivice; Neki ljudi imaju tu ružnu naviku da prebacuju krivicu na druge kako bi opravdali sebe.

Takvim ponašanjem oni stvaraju odbrambeni mehanizam koji može da uništi njihov odnos sa partnerom. Pokušajte da razumijete svog partnera i da zajedno nađete rješenje za nastali problem. Tako ćete moći kontrolisati svoje emocije tokom sukoba.

3. Podcjenjivanje; Kada podcjenjujete svog partnera, diskreditujete ga i činite ga slabijim. Nemojte se dovoditi u situaciju da vidite samo ono negativno kod partnera, a zatvarate oči na sve njegove pozitivne strane i vrline. Ako stalno budete podcjenjivali svog partnera to može uticati na njegovo samopouzdanje, a istovremeno ga možete povrijediti,piše Infpult

4. Otuđenje; Ovo se odnosi na one osobe koje neprestano odbijaju učiniti bilo šta kako bi riješili postojeće probleme. Takve osobe su često pasivno-agresivne, ponekad otvoreno agresivne, a ponekad jednostavno mogu ignorisati svog partnera.

Bilo koji od ovih ponašanja uključuju kontrolni mehanizam koji je osmišljen da manipuliše sa partnerom. Da bi vi i vaš partner sarađivali u rješavanju problema morate učiniti sve kako bi zadovoljili međusobne potrebe. Da biste mogli preživjeti sve poteškoće vi i vaš partner morate biti tim i zajedno rješavati sve probleme u kojima se nađete.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh