Svaštara

WC ŠOLJA NIJE NAJPRLJAVIJA U KUPATILU: NA OSTALA MJESTA NIKO NE OBRAĆA PAŽNJU, A TU JE NAJVEĆI IZVOR ZARAZE

Od malena nas uče da ne sedamo na wc dasku ako nismo kod kuće, da ćemo se na taj način zaraziti, dobiti neku bakteriju, doći u dodir sa prljavštinom.

Kupatilo - Blogspot.com

Nažalost, rijetko nas savjetuju nešto mnogo značajnije – ne pipajte dugme vodokotlića i ne povlačite dršku golim rukama! Uzmite parče toilet papira i nakon korišćenja toaleta poslužite se njime kako biste pustili vodu. Iako (iskreno se nadamo) perete ruke nakon korišćenja toaleta, često to radimo u brzini pa se bakterije lako zadržavaju, piše Sasomange.rs.

Stoga je važno i da prilikom čišćenja kupatila, posebno obratite pažnju na ovo mjesto, a bilo bi dobro da ga na dnevnom nivou prebrišete nekim dezinfekcionim sredstvom.

Držač četkica za zube

Držač četkica za zube je u studiji NSF (Nacionalna sanitarna fondacija) smatran trećim najprljavijim mjestom u čitavom domu. Klice sa četkice za zube ne samo da se lijepe za držač, već se na njemu zadržavaju i bakterije iz drugih dijelova kupatila.

KAKO GA OČISTITI: Prema navodima NSF, držač četkica za zube trebalo bi da perete u mašini za pranje posuđa najmanje jednom sedmično da biste ubili mikrobe.

Otirač za kupatilo

Ako ne ostavite otirač da se potpuno osuši svaki put kada završite sa korišćenjem kade ili tuš kabine, ovo toplo, vlažno mjesto postaje savršena podloga za rast plesni.

KAKO GA OČISTITI: Gumene otirače za kupanje možete staviti u mašinu za pranje posuđa ili natopiti mješavinom sirćeta i vode kako biste ih sanirali. Ostale otirače treba bacati u mašinu za pranje veša jednom sedmično i temeljito ih osušiti kako se ne bi zadržale bakterije i plesni. Imajte u vidu i da imaju ograničen vijek trajanja, pa u slučaju da osjetite da se njihov miris ili tkanina promijenila trebalo bi ih zamijeniti novim, koje lako možete nabaviti putem internet sajtova za kupovinu.

Glava tuša

Studija istraživača sa Univerziteta u Koloradu otkrila je da tuševi mogu biti leglo bakterija koje zagađuju vodu pod tušem čim izađu.

KAKO JE OČISTITI: Potopite tuš u destilovanom sirćetu preko noći i isperite hladnom vodom.

Slavina i ručke za slavinu

To je svakako mjesto koje se najviše dodiruje u vašem kupatilu. Ljudi dodiruju drške slavina prije nego što operu ruke prenoseći tako opasne bakterije na površine.

KAKO IH OČISTITI: Svakodnevno brisanje slavina i ručica dezinfekcionim maramicama ili rastvorom smanjit će nakupljanje bakterija.

Lavabo (posebno oko odvoda)

Uz cjelokupno pranje ruku, pranje lica i pranje zuba, vaš lavabo je izložen mnogim vrstama bakterija – i sve se skupljaju pored odvoda.

KAKO GA OČISTITI: Nije dovoljno samo poprskati i isprati umivaonik. Morate ribati svuda po kanalu i oko njega kako biste otjerali sve klice. Dezinfekcioni rastvor ili jednako zeleni rastvor po vašem izboru dovest će do željenog rezultata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh