Svaštara

OVE STVARI NIKAKO NE BI SMJELI USISAVATI

Usisavanje je najbrži način da se riješite nereda u svom domu, međutim nije preporučljivo baš sve kupiti ovim kućanskim aparatom, jer može poprimiti loš miris, oslabiti ili potpuno prestati raditi. Kafa, kakao i suho lišće samo su neke od stvari koje nikako ne bi trebalo usisavati.

Muškarac usisavanje - Jutarnji

Toz od kafe može pospješiti nakupljanje plijesni u vašem usisivaču. Naime, toz od kafe uvijek je mokar, čak i ako vam se ne čini tako. Osim toga, te čestice se brzo lijepe na unutrašnje dijelove usisivača tako da ih je nemoguće očistiti.

Osim toga i kafa i kakao su veoma opasni za usisivač, jer njihove male čestice mogu blokirati filter, ući u motor usisivača i onesposobiti ga.

Zemlju i suho lišće vašeg sobnog cvijeća nikada nemojte čistiti usisivačem. Zemlju nikada nećete dovoljno dobro očistiti, već ćete je gurnuti još dublje u tepih, a ukoliko je zemlja mokra, možete uzrokovati i neke tehničke probleme, prenosi “Hayat“.

Usisavanje suhog lišća vrlo lako može začepiti crijevo ili filter.

Iako ponekad mislimo da je najjednostavnije pokupiti dlake usisivačem, to nikako ne biste smjeli raditi. Naime, one brzo začepljuju filtere, a snaga usisivača će se znatno smanjiti.

Kozmetički prah, poput pudera, iako izgleda suho, zapravo sadrži različita ulja i tvari koje se počinju topiti pod uticajem vrućeg zraka.

Zbog toga se kozmetika smatra jednim od najopasnijih neprijatelja usisivača, jer se ove masne komponente tope u unutrašnjosti usisivača i začepljuju mehaničke dijelove i filtere usisivača. Gotovo je nemoguće očistiti filtere nakon što kozmetika uđe u njih i često ćete ih morati potpuno zamijeniti.

Papirići su također opasni za vaš usisivač jer ga mogu začepiti, nakon čega će se usisivač pregrijati, a motor prestati raditi.

Veoma opasno je usisavati i pod koji je previše mokar. Naime, možete izazvati strujni udar, a vaš usisivač može poprimiti loš miris.

Većina ljudi kada razbije nešto posegne za usisivačem, međutim ovo nikako ne biste smjeli raditi. Staklo može uništiti crijeva usisivača, filtere i vrećicu u koju se skuplja prašina.

Također i brašno može uništiti vaš usisivač. Stoga je brašno bolje pokupiti ručno. U suprotnom ćete začepiti sve filtere, a brašno će ući u motor i onesposobiti ga.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh