Svaštara

Ko sve ne može da se vakciniše i šta ako ste alergični na penicilin

“Ko je imao alergiju na samu vakcinu ili na nešto što je u vakcini, ili ko je sklon teškim alergijama. Teške alergije su anafilaktički šok, generalizovani osip, a blage alergijske reakcije tu ne spadaju”, ovako je na pitanje ko ne može da se vakciniše protiv koronavirusa odgovorio imunolog iz Srbije Srđa Janković.

Jedno od pitanja na konferenciji poslije sjednice Kriznog štaba Srbije bilo je i da li alergični na penicilin mogu da se vakicnišu, jer pojedini građani kažu da su vraćani sa vakcinacije kineskom vakcinom, jer su alergični na penicilin.

„Samo po sebi alergija na penicilin nije isto što i sklonost težim alergijskim reakcijama, ne postoji prepreka da se osobe ne vakcinišu ako su alergične, jer se u proizvodima ne koriste penicilinski antibiotici“, objasnio je Janković.

Na pitanje da li se neka od dostupnih vakcina preporučuje trudnicama, Janković kaže da nijedna od njih nije ispitana na toj populaciji.

“Kinezi nam mogu ispostaviti milion doza svakog mjeseca“, rekao je.

Kako kaže, svaka prognoza je teška i zato građanima treba dati podstrek da izdrže.

„Zato su mjere ostale, zato vakcinacija mora da se sprovodi organizovano. Ne smijemo da shvatimo počela je vakcinacija, sad smo slobodni“, naglasio je, prenosi “N1“,

Imunolog Srđa Janković kaže da očekuje da neće biti problema za one koji planiraju putovanja u Evropu, a koji su primili rusku vakcinu Sputnik V ili kinesku Sinofarm.

Prema njegovim riječima, ruska vakcina je na putu da bude registrovana, dok za kinesku još nije predata dokumentacija.

„Za vakcinu Sputnjik V dokumentacija je predata Evropskoj agenciji za lijekove. Za Sinofarm svi očekuju da će biti. Ja ne mogu da govorim unaprijed kakvo će biti rješenje Evropske agencije za lijekove“, rekao je i dodao da će sve vakcine koje ispunjavaju dokaze o sigurnosti i efikasnosti biti registrovane po istim kriterijumima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh