Svaštara

Medicinska sestra život posvetila struci, a umrla od Covida dan prije rođendana

Nakon više od 50 godina rada u hitnoj službi, Betty Grier Gallaher ispunjavala je sve uslove za penziju, ali nakon što je svijet zahvatila pandemija jednostavno nije mogla napustiti svoje radno mjesto – toliko joj je bilo stalo

Betty Grier Gallaher - Cvhrelt.com

Na kraju, to ju je koštalo života.

Gallaher je bila uposlenica ustanove Coosa Valley Medical Centre u Alabami, a radila je noćne smjene kako bi podučavala mlađe medicinsko osoblje. Kod kolega poznata kao ‘miss Betty’, uživala je u tome da im bude podrška, osobni psihoterapeut i kako su od milja govorili ‘mama na poslu’.

Za pacijente se brinula istom pažnjom kao za svoju porodicu i suradnike. Bila je omiljena medicinska sestra.

Kada je pandemija zahvatila svijet početkom marta prošle godine, kolege su savjetovale Gallaher da ostane kod kuće, ali to je bilo zadnje kako bi ona postupila. Nastavila je raditi rame uz rame s ostalim kolegama, boreći se protiv Covid-19.

Početkom ove godine, i sama je postala žrtva ove opake bolesti, preminuvši 10. januara, dan prije 79. rođendana.

“Nije to činila kako bi se isticala”, kazao je njen sin, Carson Grier Jr.

“Radila je tako jer je to bila ona – to je bio njen poziv”, dodao je.

‘Miss Betty’ je radila kao medicinska sestra gotovo cijeli život. Prema riječima sina Carsona, vjerovala je kako je njena dužnost da brine o pacijentima i da podučava mlađe kolege.

“Bila je to svrha i plan za njen život”, rekao je za CNN.

Od kolega, također, stizale su samo riječi pohvale.

Radiolog Chuck Terrell, jedan od njenih najboljih prijatelja ‘miss Betty’, kaže kako nije bila ni svjesna koliko je svi vole. Pogotovo mlade kolege koje je “uvodila” u posao.

“Betty je tip osobe koja se brine za vas kao što bi brinula za pacijenta”, kaže mlada medicinska sestra Nikki Jo Hatten, i dodaje.

The whole CVMC family is deeply saddened by the loss of our ER nurse, Mrs. Betty Grier Gallaher, to the COVID-19…

Objavljuje Coosa Valley Medical CenterUtorak, 12. siječnja 2021.

“Zaustavit će se kod vas dok radite samo kako bi provjerila je i sve OK. Znala je imena svih kolega u hitnoj službi, članova njihovih porodica, pa čak i kućnih ljubimaca. Držala bi vas za ruku i umotala u toplu deku kada bi to bilo potrebno. Pokazivala je istu ljubav prema kolegama kao što je činila za svoju porodicu”.

Gallaher je bila vrlo poznata u Sylacaugi, ali Hatten je željela podijeliti priču o ‘miss Betty’ sa svijetom. Tako je napravila TikTok posvećen kolegici – kompilaciju kratkih isječaka 78-godišnje medicinske sestre u druženju sa svojim kolegama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh