Svaštara

ČESTO VAS MUČE NOĆNE MORE? Terapeut objašnjava kako ih se riješiti u što kraćem roku, ali i šta ih uzrokuje!

Prvi savjet je da se opustite i smanjite stresne situacije.

Spavanje - Fotolia

1. Pravilno upravljanje stresom

Prema terapeutkinji Lezli Elis, ružnih će snova biti manje ako uspijete da smanjite količinu stresa.

“Meditacija, zapisivanje stvari koje vas muče ili čak razgovor sa psihologom neki su od zdravih načina na koje možete ublažiti stres i njegove posljedice”, kaže dr Elis.

2. Opuštajući rituali prije spavanja

“Idealno bi bilo da na spavanje idete fizički skroz opušteni, a u tome vam najviše može pomoći dnevna fizička aktivnost”, rekla je.

To, kaže ona, znači da najmanje sat vremena prije odlaska na spavanje ne gledate u ekran mobilnog telefona ili računara, već pripremite vruću kupku ili meditirate. Takođe je, kaže, dobro sat, dva prije spavanja izbegavati hranu i alkohol, jer brojna istraživanja pokazuju da oboje mogu negativno uticati na san.

3. Dodatak magnezijuma i B vitamina

Kako biste se lakše opustili, dr Elis kaže da je dobro uzeti dodatke vitamina i minerala, a posebno se korisnom pokazala kombinacija magnezijuma i B vitamina koja će opustiti i mišiće napete zbog ‘živaca, prenosi “Novi“.

4. Odredite idealnu temperaturu

Ako se često noću budite ili često sanjate ružno, razlog može biti i previsoka temperatura u spavaćoj sobi. Eksperimenti su pokazali da su ružnim snovima skloniji oni koji spavaju u pretoplim sobama. Idealna bi bila temperatura od oko 27, 28 stepeni.

5. Neposredno prije spavanja razmišljajte o lijepim stvarima

Elis preporučuje da se, dok “tonete u san”, prisjetite nekih lijepih uspomena i dragih ljudi i događaja. A osim toga, kaže, možete zapisati neke stvari na kojima želite dodatno poraditi, jer pisanje povećava vjerovatnoću sanjanja o toj temi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh