Svaštara

Trikovi koji će vam pomoći da se osjećate bolje – IDITE U WC SA JEDNIM OKOM ZATVORENIM: Evo šta će se desiti kad se vratite u krevet, ŽENE OVO MASOVNO DIJELE

Unatoč popularnom mišljenju da prije spavanja ne treba piti kavu, šalica tog napitka prije popodnevnog drijemanja odmor može učiniti učinkovitijim. A to je samo jedan od niza trikova

WC - Screenshot - Novi

Portal Brightside.me pripremio je kolekciju trikova koji će vam pomoći da se osjećate bolje. Iako se neki od savjeta možda čine neprihvatljivima, kažu da stvarno djeluju.

1. Noću na WC idite s jednim okom zatvorenim

Ukoliko se usred noći morate probuditi zbog odlaska na WC, to može ozbiljno poremetiti vaš san. Razlog je, navode, što vaš mozak misli da je jutro jer ste uključili svjetlo, a to znači da je gotovo sa spavanjem. Ako pak držite otvorenim samo jedno oko, minimalizirate količinu svjetla koja ulazi u vašu mrežnicu i signalizira mozgu da još nije jutro. Po povratku u krevet trebali biste bez problema nastaviti sa spavanjem.

2. Mičite glavom kad imate trnce

Ako ste se noću zaležali te u rukama ili nogama osjećate trnce, ne morate ustati i skakutati ili masirati to mjesto. Naime, zbog nezgodnog položaja u snu možemo težinom tijela na ekstremitetima onemogućiti normalan protok krvi, pa taj dio tijela dobiva manje kisika. Kako biste olakšali neugodu, pokušajte micati glavom lijevo – desno i naprijed – natrag. To bi trebalo pomoći jer živci iz glave idu u ruke.

3. Strahom protiv štucanja

Štucanje može biti neugodno, ali uglavnom prestaje nakon nekoliko minuta. Ako ne možete toliko čekati, zamolite nekoga da vas uplaši ili iznenadi. To bi trebali potaknuti brži rad srca, a time i snažniju cirkulaciju. Istovremeno odvlači pažnju od štucanja, pa ono spontano prestaje., prenosi “Novi“.

4. Spavajte u hladnoj sobi

Rashlađene prostorije su izvrsne za kvalitetu sna. U njima brže zaspite, a tijelo troši više kalorija pa umanjuje rizik od nastanka dijabetesa. Dodatno povisuje osjetljivost na inzulin, pa i to smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Idealna temperatura prostorije trebala bi biti između 15 i 20 stupnjeva. Tijelo u tim uvjetima proizvodi više hormona melatonina koji ne samo što pomaže spavanju, nego je i snažan hormon protiv starenja.

5. Za bolje drijemanje popijte kavu

Japanska studija tvrdi da se ljudi koji drijemaju 20 minuta, a prije toga su popili šalicu kave, nakon buđenja osjećaju puno bolje. Na računalnim testovima imali su bolje rezultate od ispitanika koji nisu pili kavu prije drijemanja.

6. Kašljite kad vas bodu iglom

Cijepljenje ili druge injekcije koje morate primiti ponekad znaju biti bolne. Kako biste ublažili bolove, zakašljite se. Brojne studije su dokazale da će kašalj umanjiti osjet boli od igle. Znanstvenici ne znaju zašto je tako, ali pretpostavljaju kako kašalj podiže krvni tlak, a to smanjuje osjet boli.

7. Jezikom protiv bolova od hladnoće

Nakon što ste naglo pojeli sladoled ili popili ledeno piće, možete trpjeti strašnu glavobolju. Naime, zbog iznenadne hladnoće mozak se naglo pokušava zagrijati, a rezultat toga je glavobolja. Ako jezikom trljate gornji dio usta glavobolja može prestati.

8. Ne perite zube nakon jela

Iako vam se čini da je pranje zuba nakon jela najbolji način da se riješite komadića hrane u ustima, to nije točno. Mnogo vrsta hrane ili pića je kiselo. Ako zube perete odmah nakon što ste konzumirali takvu hranu, ubrzavate djelovanje kiseline na zubnu caklinu i omogućujete njezino propadanje. Preporuka je da prije pranja pričekate 30 minuta.

9. Žvakanje žvake potiče pamćenje

Žvake s okusom peperminta mogu dramatično smanjiti osjećaj umora te omogućiti da se čovjek bolje snalazi u svojoj okolini, tvrdi studija Sveučilišta Coventry. Britanski znanstvenici u zasebnoj su studiji ustanovili da žvakanje pomaže u boljem pamćenju i prisjećanju kod 35 posto ispitanika. Sljedeći put kad učite, pokušajte žvakati umjesto da pijete kavu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh