Svaštara

Ovih 12 stvari nikad ne trebate prati s deterdžentom za suđe

Deterdžent za suđe ne treba koristiti ni za što drugo osim za pranje posuđa jer biste u suprotnom mogli trajno oštetiti materijal na tim predmetima umjesto da ih očistite

Deterdžent - Alternativainformacije.com

Tako će, primjerice, deterdžent za suđe u Moka express kuhalu (ili kafetijera kako je kod nas još zovu) ostaviti talog koji će promijeniti okus kave. Ako vam je pak ponestalo deterdženta za perilicu posuđa, nipošto ne pomišljajte iskoristiti običan deterdžent za suđe jer biste mogli napuniti kuću sapunicom, upozoravaju na Bright Side.

Radi zdravlja i vlastite dobrobiti, imajte na umu kako ovih 12 predmeta treba držati što dalje od deterdženta za pranje posuđa.

1. Moka express kuhalo
Nakon pranja tekući deterdžent za suđe može ostaviti talog u lončiću koji je vrlo teško isprati. Trebalo bi proći nekoliko ispiranja da se talog ukloni, a time ćete uništiti sjaj lončića. Usto, sljedeća kava koju skuhate mogla bi imati okus po deterdžentu. Naime, ribanje tijekom vremena uklanja esencijalna ulja iz lončića, a ona kavi daju bolji okus i ujedno štite površinu od hrđe.

2. Mašina za pranje suda
Tekući deterdžent za pranje suđa stvara puno pjene i ako ga stavite u perilicu za pranje posuđa mogli biste je oštetiti. Dodatno, iz nje bi mogla izlaziti velika količina pjene. Deterdženti za perilice imaju posebno dizajniranu formulu koja savršeno ispire posuđe i pritom se puno manje pjeni.

3. Mašina za pranje veša
Kao i kod perilice posuđa, ako u perilicu rublja stavite deterdžent za suđe mogli biste stan prekriti pjenom. Perilica je ne može zadržati i ona bi mogla prsnuti oko nje. No isto tako imajte na umu da više pjene ne znači čišću odjeću jer formula za posuđe nije dovoljno snažna i za rublje.

4. Automobil
Iako mnogi kažu da je deterdžent za posuđe alternativa sapunu za automobil, to nije točno i ne biste ga trebali koristiti. Kemikalije iz tekućeg deterdženta mogu oštetiti lak na automobilu i ukloniti zaštitni vosak. Kad se osuši, deterdžent može ostaviti mrlje koje je teško isprati.

5. Kosa
Tekući deterdžent je previše oštar za vašu kosu i može ukloniti esencijalna ulja. Ona su nužna za ljepotu i zdravlje kose. Sol iz deterdženta može potpuno isušiti kosu, a vlasište će postati prhutavo i iritirano. Dodatno, sastojak deterdženta sodium lauryl sulfat može potaknuti dermatitis.

6. Stakla i prozori
Deterdžent će definitivno ukloniti prljavštinu s prozora i ogledala, no vrlo ćete teško ukloniti mrlje koje ostavlja za sobom nakon što ga pokušate isprati. Ako želite blistave prozore i ogledala, koristite klasično sredstvo za pranje stakala.

7. Lijevano željezo
Tekući deterdžent će ukloniti uljne slojeve s površine lijevanog posuđa, a svaki kuhar zna da oni pomažu ravnomjernom zagrijavanju hrane i boljem okusu. Ako ipak koristite deterdžent, činite to rijetko i pritom odaberite alternativnu metodu. Na toplo posuđe stavite sol i utrljajte ga papirnatim ručnikom. Poslije utrljajte malo ulja.

8. Drveni podovi
Ako koristite deterdžent na drvenim podovima, to će rezultirati mrljama i ogrebotinama. Umjesto toga, najprije usišite ili pometite pod kako biste uklonili prljavštinu, a potom prebrišite vlažnom krpom. Preporuka je koristiti proizvode namijenjene isključivo njezi drvenih podova. No s druge strane, deterdžent vam može pomoći u efikasnom čišćenju pločica, linoleuma i vinila.

9. Koža
Koža je vrlo nježan proizvod i kemikalije iz deterdženta bi ga mogle uništiti. Kao i s vašom kožom, kožnati predmeti trebaju vlažne kreme koje omekšavaju materijal. Deterdžent možete koristiti na kožnim cipelama, ali izbjegavajte ga koristiti na kožnoj odjeći.

10. Vaš pas
Kemikalije iz deterdženta mogu biti vrlo oštre za krzno i kožu vašeg psa, pa ne pomišljajte na to da ga okupate deterdžentom umjesto šamponom. Ako ste to često činili, primijetit ćete da je koža vašeg psa postala suha i iritirana. Internet je pun receptima za domaće šampone za pse i u mnogima je tekući deterdžent za posuđe glavni sastojak.

No ipak vam preporučujemo da kupite šampon namijenjen njezi psećeg krzna jer ima nužne sastojke koji štite kožu vašeg ljubimca. Također, ne koristite na nju vlastite šampone, jer oni mogu isušiti njegovu kožu. Ljudski šamponi su dizajnirani kako bi odgovarali ljudskoj razini pH. Naravno, sve ovo vrijedi i za mačke.

11. Biljke
Deterdžent za pranje posuđa nikad ne može zamijeniti sapun s insekticidom iz dva vrlo važna razloga. Prije svega, deterdžent je preoštar za biljke, a zatim ih neće zaštititi od nametnika. Iako na internetu postoje recepti za vlastite zaštitne tekućine, ipak kupite pravi insekticid koji je za biljke lagan, a za nametnike smrtonosan.

12. Voće i povrće
Koliko god to djelovalo primamljivo, nemojte pokušati deterdžentom za posuđe oprati voće i povrće. Osim što mu to nije namjena, namirnice imaju pore u kojima se deterdžent može zadržati. Ako ga konzumirate mogli biste trpjeti gastrointestinalne smetnje ili mučninu.

Dodatno, nikad ne miješajte deterdžent za posuđe s drugim sredstvima za čišćenje poput izbjeljivača ili amonijaka. Svaki od tih proizvoda ima spojeve koji bi u interakciji s deterdžentom mogli postati toksični, prenosi 24sata.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh