Svaštara

Noge vam trnu tokom sjedenja na WC školjci? Evo šta vam tijelo pokušava reći

SIGURNO ste već primijetili da vam noge nekad trnu tijekom sjedenja na WC školjci. No, jeste li se ikada zapitali trebate li se brinuti zbog toga?

Velika nužda - Depo.ba

Portal Livestrong je razgovarao s Niketom Sonpalom, internistom i gastroenterologom sa sjedištem u New Yorku, kako bi shvatili zašto se to događa, ali i kako to spriječiti.

“To se događa kada se naprežemo prilikom obavljanja velike nužde, čime se povećava pritisak u trbuhu i pritisak kralježnice”, kaže dr. Sonpal te objašnjava: “Ovaj pritisak može ponekad uzrokovati pomicanje kralježničkih diskova prema živcima u kralježnici, što dovodi do utrnulosti, slabosti i trnaca u nogama i stopalima.”

Također, ako imate loše držanje tijela, veća je šansa da ćete iskusiti trnce u nogama.

“Sjedenje na WC školjci u neugodnom položaju može stisnuti živce ili krvne žile, što rezultira osjećajem bockanja igala”, kaže dr. Sonpal.

“Većina ljudi ima tendenciju pogrbiti se tijekom obavljanja velike nužde, što ometa protok krvi u živcima u zdjelici (ti se živci protežu i do nogu, što objašnjava zašto netko može osjetiti trnce čak i u prstima)”, dodaje, piše “Index“.

Također, ovaj problem se dodatno pogoršava ako predugo sjedite na WC školjci. Dakle, ako se borite sa zatvorom, mogli biste primijetiti utrnulost donjeg dijela tijela.

Kako spriječiti trnce u nogama

Iako ovo nije nešto zbog čega se trebate brinuti, postoje načini na koje možete spriječiti trnce u nogama i stopalima kad ste na zahodu.

1. Nemojte biti pogrbljeni
“Sjedenje u pogrbljenom položaju može biti teško za mišiće zdjelice, sprječavajući debelo crijevo da se potpuno opusti i bez napora istisne stolicu”, kaže dr. Sonpal.

“Najbolji način da spriječite gubitak osjećaja u nogama i stopalima je sjedenje u pravilnom, opuštenom položaju”, koji je, prema dr. Sonpalu, uspravan s koljenima višim od kukova.

2. Ne zadržavajte se
Sonpal vam preporučuje da “izbjegavate provoditi duže od pet do 10 minuta na zahodskoj školjci, a ako se naprežete da biste obavili veliku nuždu, ustanite i pokušajte ponovno za 15 minuta”.

Zapamtite, “pražnjenje crijeva trebalo bi biti lako, brzo i bez napora”, kaže Sonpal, dodajući da ćete možda trebati unijeti više vlakana i vode u svoju prehranu kako biste olabavili i omekšali stolicu.

3. Stolčić za noge
“Stolčići za noge mogu pomoći da rektalni kanal bude otvoreniji, što znači manje naprezanja, lakše pražnjenje crijeva i manje vremena provedenog na zahodu”, kaže dr. Sonpal.

Riječ je najčešće o plastičnim stočićima koji vam omogućuju da na njih stavite stopala kako bi vam noge bile u prirodnijem položaju za obavljanje velike nužde.

4. Isprobajte toaletni jastuk
Toaletni jastuci ili obložene WC školjke “također mogu pomoći poboljšati protok krvi u stopalima”, kaže dr. Sonpal.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh