Svaštara

Da li znate koje su tri najotrovnije biljke na svijetu? Jednu od njih mnogi imaju u bašti

Na svijetu postoji na hiljade biljaka otrovnica, među kojima su i one koje su jako opasne za ljude.

Biljke - Nezavisne.com

Među biljkama opasnim po ljude postoje čak i one koje nerijetko viđene kao saksijske biljke koje držimo u stanovima, ili vrtne biljke, koje mislimo da dobro znamo, prenosi “Edukacija“.

Kukuta
Kukuta je svoju svjetsku slavu stekla na najsuroviji mogući način – ona je još u drevnoj Grčkoj služila za pravljenje otrova za egzekuciju. Vjerovatno najpoznatija žrtva ove biljke je bio Sokrat, grčki filozof kome je presuđeno da sam sebi oduzme život ispijanjem otrova. Iako biljka sadrži nekoliko otrovnih materija, najači i najsmrtonosniji je otrov konin, koji u dovoljnoj dozi uzrokuje paralizu srca i pluća. Kukuta uglavnom raste u Evropi i Sjevernoj i Sjevernoj Africi. Pored Kukute koja je ubila Sokrata (i ko zna još koliko ljudi), jedan rođak ove biljke Cicuta (ili Vodena Kukuta) je proglašena najotrovnijom biljkom koja raste u Sjevernoj Americi.

Kukuta – Shutterstock

Nerium oleander
Oleander je svrstana među najotrovnije biljke na planeti, a opet šanse da je i sami uzgajate u bašti ili domu postoje pošto je lijander jedna od najpopularnijih kućnih cvjetnica. Ova biljka koja raste u obliku malog grma, može biti jako lijepa – ali samo za gledanje, žvakanje lišća, stabla ili cvijeća već može biti fatalno, pa ovu biljku držite dalje od djece i kućnih ljubimaca.

Nerium oleander – Shutterstock

Zapravo svaki dio lijandera je otrovan. Čisti oleander može da ošteti vaše oči i crijeva, pa čak i da zaustavi srce.

Abrus precatorius
Abrus je porijeklom iz Indonezije, gdje se njene jarko crne, crvene i bijele bobice često koriste pri izradi perkusija i nakita. Ove sjemenke ne proizvode samo dobar zvuk. One su i veoma opasne zbog otrovne supstance abrina koje sadrže. Samo jedna sjemenka ove biljke može biti fatalna za ljude.

Abrus precatorius – Shutterstock

Ipak, na svu sreću sjemenka samo “prođe” kroz ljudski organizam, a fatalna je samo kad se žvaće.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh