Svaštara

Milioni njemačkih maraka još se kriju u ladicama, podrumima, knjigama…

Gotovo 19 godina nakon uvođenja eura, mnogi ljudi još uvijek otkrivaju novčanice njemačkih maraka u ladicama ili u podrumima.

Njemačka marka - Nezavisne.com

Krajem novembra, prema podacima Deutsche Bundesbank, novčanice i kovanice vrijedne više od dvanaest milijardi maraka još su uvijek bile u opticaju. Ponekad se čak otkriju i prava blaga.

Tako je jedan mladić otkrio gotovo 3,5 miliona njemačkih maraka (1,79 miliona eura) prilikom pospremanja kuće svog bolesnog ujaka. Muškarac je novac spremio u vreće za kupovinu i kutije cigara u svojoj kući na jugu Njemačke, a zatim ga je očito zaboravio, izvještava n-tv.
Čovjek je zapravo želio prodati svoju kuću kako bi podmirio nepodmirene račune. To više nije bilo potrebno nakon što je junior razmijenio nađene njemačke marke u Deutsche Bundesbank.

Ni gotovo 19 godina nakon uvođenja gotovine u eurima, nisu se svi oprostili od stare valute. Krajem novembra, prema podacima Bundesbank, još nisu razmijenjene novčanice i kovanice ukupne vrijednosti 12,4 milijarde maraka (6,34 milijarde eura). Riječ je o novčanicama vrijednosti 5,79 milijardi maraka i kovanicama obima 6,61 milijarde maraka. To odgovara 164,3 miliona novčanica i više od 23 milijarde kovanica.

Većina novca razmijenjena je u vrijeme uvođenja gotovine u eurima početkom 2002. Ali DM blago otkriva se uvijek iznova slučajno, skriveno u ladicama, u podrumima, knjigama ili u vrtu.
Nakon očeve smrti ove godine, troje djece pronašlo je požutjele novčanice skrivene u blizini odvodne cijevi u podrumu roditeljske kuće u Donjoj Saksoniji, koje se teško moglo prepoznati kao novčanice. Djeca su pretpostavljala da će taj iznos barem pokriti troškove pogreba. Međutim, na temelju otpornih sigurnosnih niti presvučenih aluminijom pokazalo se da je riječ o gotovo 100 000 DM novčanica.

– Naš Nacionalni centar za analizu u Mainzu čini sve kako bi zamijenio slučajno oštećene novčanice – čak i ako su novčanice u stanju za koje biste mogli pomisliti da nećete dobiti ništa, kažu u Bundesbank.

Bundesbank također prihvaća kolekcionarske kovanice po nominalnoj vrijednosti.
– Međutim, prije nego što izvršite namjeravanu zamjenu, trebali biste saznati isplati li se prodati profesionalnim kolekcionarima zbog sadržaja srebra u nekim kolekcionarskim kovanicama, a time i veće vrijednosti od njihove nominalne vrijednosti, rekao je član uprave Središnje banke odgovoran za gotovinu.

Za razliku od mnogih drugih zemalja eura, stare novčanice i kovanice mogu se razmjenjivati ​​na neograničeno vrijeme u Bundesbank. Tečaj je nepromijenjen: Dobivate jedan euro za 1,95583 njemačke marke.
Međutim, ova se opcija razmjene očito rjeđe koristila u tekućoj godini zbog pandemije korone.
Do krajan ovembra Bundesbank je dobila DM u vrijednosti od oko 53,4 miliona maraka. Prema informacijama, novčanice i kovanice razmjenjivane su se znatno rjeđe nego u istom razdoblju prošle godine, a vrijednost je bila niža, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh